Indignació a la vall del Pedraforca pel tancament de l'únic caixer automàtic de la zona

Els veïns i turistes s'han de desplaçar fins a Guardiola de Berguedà o la Seu d'Urgell per retirar diners en efectiu

Redacció
27 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:52h
Pla general del municipi de Saldes, als peus del Pedraforca
Pla general del municipi de Saldes, als peus del Pedraforca | ACN
Des de Guardiola de Berguedà fins a la Seu d'Urgell. En els 85 quilòmetres que separen les dues ciutats no hi ha cap caixer automàtic. A finals del mes passat, el Banc Sabadell va retirar l'únic caixer que encara quedava a la zona, a Saldes, i ara els veïns i turistes s'han de desplaçar fins a una de les dues poblacions si volen retirar diners en efectiu o fer un ingrés. Els alcaldes del territori han mostrat la seva indignació i reclamen que es tingui compte que es tracta d'una zona molt turística.

"Tenim el Pedraforca que atreu milers de turistes i no pot ser que quan vinguin aquí hagin de marxar sense comprar perquè no duen efectiu. A més, aquí viu molta gent gran que no pot conduir tota la carretera per treure diners", ha explicat l'alcalde de Gósol, Lluís Capmajor. Ara els alcaldes estan fent gestions per aconseguir que algun banc instal·li un caixer, però avisen que és molt complicat perquè "l'excusa sempre és la mateixa: que no els surt a compte".

La turista Montse Roca ha hagut de tornar a casa amb les mans buides. Ha anat fins a Saldes per passar el matí i, un cop allà, ha decidit que compraria cervesa del Pedraforca per regalar aquestes festes, però no ho ha pogut fer, ja que s'ha trobat sense efectiu i sense poder retirar diners del caixer.

El seu exemple es repeteix gairebé cada dia des de finals de novembre, quan el Banc Sabadell va decidir tancar l'últim caixer que quedava a la vall. La propietària de l'elaborador de cervesa artesanal Pedraforca, Isabel Pérez, ha explicat que "el perfil del turista que ve aquí està acostumat a tenir un caixer a cada cantonada i, si els fas anar fins a Guardiola per treure diners, ja no tornen a pujar i marxen sense comprar".

La majoria de botigues petites dels pobles de la vall no tenen datàfon perquè no els surt a compte. És el cas de la Maria Teresa Pérez, que regenta el forn de Gósol. "Si la gent em ve a comprar un pa de pagès que costa poc més d'un euro amb targeta i jo haig de pagar comissions al banc pel datàfon, ja em diràs què em guanyo?", ha assegurat.

Més d'una hora de carretera per treure diners

Alcaldes i veïns estan indignats per la situació, que els obliga a haver de desplaçar-se fins a Guardiola de Berguedà o la Seu d'Urgell per tal de retirar diners o fer un ingrés. "La situació ens afecta a tota la vall, no hi ha ni un caixer ni una trista caixa en els 85 quilòmetres que hi ha de punta a punta. Des de Gósol tenim uns 35 minuts fins a Guardiola, i de Josa de Cadí a la Seu d'Urgell hi tenen més d'una hora", ha lamentat l'alcalde de Gósol, Lluís Capmajor.

Per l'alcalde gosolà, el tancament del caixer de Saldes és "una vergonya". "Després surten els bancs dient que tenen milions de beneficis, i no poden perdre una mica per donar un servei?", pregunta. De la seva banda, l'alcalde de Saldes, Moisès Masanas, ha assegurat que el tancament del caixer se suma a la pèrdua de serveis que, des de fa temps, s'estan perdent al poble com és el cas de l'escola o el metge, i això, assegura, "no ajuda gens al reequilibri territorial que tant parlen des de Barcelona".

Ara els alcaldes estan fent gestions per aconseguir que alguna entitat bancària instal·li un caixer automàtic, però reconeixen que és complicat ja que "tots ens donen l'excusa que no els surt a compte".