Aprovada al Congrés la proposta de retirar honors al militar que va ordenar el bombardeig del Liceu Escolar

El text, presentat per ERC, ha rebut el suport del PSOE, Unidos-Podemos i el Grup Mixt a la Comissió de Cultura

22 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:05h
Imatge de després del bombardeig del Liceu Escolar
Imatge de després del bombardeig del Liceu Escolar | Arxiu
Alfredo Kindelan, el militar que va ordenar diversos bombardejos de la Guerra Civil, inclòs el del Liceu Escolar de Lleida, podria ser desposseït dels honors que va rebre si tira endavant la proposició no de llei que ha estat aprovada aquest dimecres a la Comissió de Cultura. El diputat d'ERC, Xavier Eritja, ha defensat el text que ha comptat amb els vots del PSOE, Unidos-Podemos i del Grup Mixt i en el qual es demana la retirada de les condecoracions militars a Kindelán i es demana a la Comissió de Cultura del Congrés que assisteixi a l'acte institucional que es celebra a Lleida cada 2 de novembre.

Embolic amb els noms

​En un primer moment, ERC havia presentat una proposició no de llei que constava de tres punts i en la qual hi havia un error en la cita del personatge a qui se li volien retirar els honors. Enlloc de Alfredo Kindelan, els republicans han escrit Juan Manuel Kindelán, enginyer de mines socialista que no tenia cap vincle amb el militar.

Vist l'error, Eritja ha negociat amb el PSOE la transacció del text, l'esmena a la cita del segon punt i la retirada del tercer apartat, que feia referència a l'eliminació de la Càtedra que porta el nom d'Alfredo Kindelán. En declaracions a NacióLleida, el diputat republicà ha assegurat que els socialistes han acceptat la proposta així com Unidos-Podemos i el Grup Mixt, en el qual hi ha el PDECat.

​La presentació de la proposició no de llei, que ara haurà de ser estudiada pels partits del Congrés, ha generat l'encesa reacció del diputat del PP José Ignacio Llorens, que ha demanat la retirada del text degut a les equivocacions en el text. El diputat popular ha acusat també els republicans de presentar una història incomplerta de la Guerra Civil. La proposta d'ERC ha estat rebutjada pels representants del PP i ha rebut l'abstenció dels de C's.