Cues per comprar els últims dècims de la loteria de Nadal

Les previsions dels venedors són optimistes i confien que aquest serà el millor any des del 2008

Una clienta compra un dècim de loteria aquest matí en una administració de Tarragona.
Una clienta compra un dècim de loteria aquest matí en una administració de Tarragona. | ACN
Redacció
21 de desembre del 2016
Actualitzat a les 9:41h
Moltes administracions de loteria registren aquesta setmana cues d’última hora prèvies al sorteig de demà. Els clients més despistats que encara no tenen el dècim desitjat aprofiten el dia per intentar aconseguir el número que busquen. La majoria d'administracions asseguren que les vendes han crescut moderadament aquest any, però també n'hi ha que apunten que podria ser el millor des del 2008, amb l'esclat de la crisi.

Entre les preferències dels clients, hi ha els dècims acabats en 5 i en 7, que són els primers que s’han acabat a les administracions. Molts dels compradors segueixen les supersticions de locals clàssics com el Gato Negro –amb nova ubicació- o la Bruixa d’Or de Sort. El sorteig se celebra aquest dijous a partir de les nou del matí.

El Gato Negro canvia d’ubicació

A Barcelona, una de les administracions amb més afluència de compradors, per tradició, és el Gato Negro, que enguany ha canviat la ubicació, tot i que està situat al mateix carrer Pelai. El seu propietari, Teo Baró, és la quarta generació que s'encarrega del negoci i reconeix que, en traslladar-se al setembre, tenien ''dubtes'' de com respondria la clientela.

Al final, el retorn és satisfactori perquè el nou local és més ampli, no hi ha tantes cues i han pogut incorporar el pagament amb targeta. A més, Baró també destaca que s'han posat altres serveis en marxa com la venda online de loteria per empreses que també ha tingut molt èxit. En general, Baró considera que es ven més loteria que l'any passat, aproximadament un 5% més. 
 

Dues clientes trien el seu dècim a l'administració El Gato Negro de Barcelona. Foto: ACN


Una altra de les administracions de la capital catalana que més loteria venen aquests dies és la Valdés, a les Rambles. Gairebé durant tot el dia des de fa setmanes tenen una estona de cua per vendre els seus dècims. Ara, pocs dies abans del sorteig, ja no poden servir els números demanats, sinó que els clients s'han de quedar el que tenen disponible. La Patricia Cruz, una de les treballadores, assegura que els que acaben en 5 i 7 ja fa dies que se'ls han acabat, i el 13 també té molt èxit cada any. La situació de l'administració també comporta que a la clientela habitual s'hi sumin turistes. Cruz explica que enguany han venut dècims a molts anglesos, tot i que alguns no acabaven de tenir clar el que haurien de fer si el seu número era un dels premiats.

Més vendes a Tarragona, on mai ha tocat la grossa

L'esperança és l'últim que es perd i a Tarragona, una de les poques demarcacions de l'Estat on no ha tocat mai la grossa de Nadal, les vendes pel sorteig porten un ritme creixent. La Pastoreta a Reus, és un dels locals emblemàtics de les comarques de Tarragona. El seu responsable, Òscar Bausà, creu que enguany es podria arribar a facturacions històriques com la del 2008, prèvia a la crisi. Les vendes a través d'Internet en aquesta oficina també van a l'alça i guanyen adeptes any rere any.

Segons Bausà, la Grossa de Cap d'Any no fa ombra a la Loteria de Nadal. "Tots aquests sortejos poden conviure perfectament i un no se sobreposa damunt de l'altre", apunta l'administrador. Bausà assenyala que, de mitjana, un client es gasta entre 100 i 120 euros -compra, per tant, entre 5 i 6 dècims. "Tenim molts números esgotats, sobretot els que hem repartit en empreses i col·legis, i les terminacions més buscades són les de l'any en curs, és a dir, el 16", explica Bausà. Els bitllets acabats en 5 i en 7 també són els més sol·licitats.

Una altra de les administracions de loteria tarragonines més enfeinades aquests dies és la número 1 de Roda de Berà, que l'any passat va repartir quinze sèries del segon premi de la grossa de Nadal, el 12.775. La seva administradora, Ana Caballero, explica que el 2015 va ser l'any que menys loteria va vendre, però que, tot i així, li va somriure la sort. Enguany al poble el sorteig es viu "amb molta alegria i vitalitat" i Caballero pronostica un increment de vendes d'entre un 35 i un 40%. Tot i que li han demanat, enguany no té consignat el 12.775, però els compradors han esgotat ràpidament el bitllets acabats en 5, 7 i 9.

Fins a dues hores de cua a Sort els caps de setmana

La Bruixa d'Or de Sort és un altre de les cites indispensables per als amants de la loteria. Els que han anat a buscar el seu dècim a l'últim moment han pogut comprar-lo sense haver de fer les llargues cues que s'han registrat davant de l'administració els últims caps de setmana. Alguns clients han esperat fins a dues hores per poder adquirir un dècim i fregar-lo pel nas de la bruixa, com mana la tradició.
 

Un home surt de comprar loteria a l'administració de La Bruixa d'Or, a Sort. Foto: ACN


La gent que es desplaça fins a la capital del Pallars Sobirà per comprar loteria representa un 13% del total de clients de l'administració. La resta, un 87%, opta per comprar els dècims per Internet. Pel que fa a les vendes, la Bruixa d'Or, ha notat un lleu repunt respecte a l'any passat i les vendes han crescut un 4% (una xifra equivalent a tres milions de dècims, en xifres absolutes).

Vic confia en les vendes d'última hora 

A l'administració de loteria número 3 de Vic, coneguda com el Cau del Drac, l'afluència de gent és constant en els darrers dies abans del sorteig de la grossa de Nadal. Tot que i l'arrencada de vendes va ser fluixa, el responsable de l'administració, Miquel Colina, explica que "en les últimes setmanes la cosa s'ha posat molt forta i crec que més o menys tindrem les mateixes vendes que l'any passat". Segons Colina, fa prop de dos anys que la venda de loteria "va començar a repuntar" i el 2015 ja va ser un "molt bon any".
 

Un grup de clients fa cua a l'administració El Cau del Drac de Vic. Foto: ACN


Bon ritme de vendes a la ‘Merche’ de Girona

A l'administració número 2 de Girona, la loteria 'Merche' del carrer Ultònia, les vendes van a bon ritme i ja s'han superat les de l'any passat. "Van començar lentament però s'estan animant en els darrers dies", ha admès el seu propietari, Carlos Voz. El 90% dels dècims els venen per finestreta i la resta, per Internet. Entre les preferències dels clients, aquest any el que més s'ha demanat és que acabi en 3 i també amb 7 o 5, els números "clàssics" que any rere any s'esgoten abans.

Aquesta administració ha repartit alguns premis destacats en els últims anys. El juny passat, va vendre onze cupons d'un primer premi de la Loteria Nacional, en total 330.000 euros. Es tractava del mateix número que els anys noranta també havia estat premiat amb un cinquè premi del sorteig de Nadal. I ara que falten poques hores per una nova rifa, esperen que la sort els segueixi acompanyant. "La il·lusió de la gent no falta mai perquè tothom vol ser milionari", afegeix Voz.
 

Una clienta compra loteria a la Merche de Girona. Foto: ACN