La taxa de begudes ensucrades i el CETA & el TTIP

"Si s’acaben signant els tractats, aquest tipus de polítiques no es podran aplicar, ja que el govern es podrà trobar amb una demanda dels fabricants"

Concentració contra el TTIP
Concentració contra el TTIP | Flickr
Pere Enciso
20 de desembre del 2016
Actualitzat a les 12:10h
Els nous pressupostos preveuen introduir una taxa a les begudes ensucrades amb la qual s’espera recaptar 200 milions d’euros al 2017. Aquesta taxa té com a finalitat recaptar, però sobretot cerca introduir un canvi en els hàbits de consum dels ciutadans, ja que, per exemple un terç dels nens catalans, entre sis i dotze anys, presenten un excés de sobrepès, amb les repercussions en futures malalties, tal i com recollien els mitjans fa uns dies.

D’aquesta manera, considero que és molt convenient recordar que si s’acaba signant el CETA (tractat comercial entre la Unió Europea i Canadà) o el TTIP (tractat comercial entre la Unió Europea i Estats Units) aquest tipus de polítiques no es podran aplicar, degut a que el govern es podrà trobar amb una demanda dels fabricants de les begudes ensucrades perquè la taxa els pot provocar una reducció en les vendes. És a dir, en els beneficis. Aquestes multinacionals podran presentar una demanda a un tribunal d’arbitratge privat de milions d’euros contra l’estat espanyol.

És necessari que els votants del PP, del PSOE, de Ciutadans i de Convergència (actual Partit Demòcrata Català) exigeixin als seus europarlamentaris, i als parlamentaris del congrés de diputats, que votin en contra del CETA quan passi per les respectives càmeres, pels efectes tan nefastos que tindran sobre la ciutadania, degut a que comportarà que els governs no puguin fer una política sanitària que signifiqui una protecció pels seus ciutadans, si pot provocar una reducció en els beneficis de les grans empreses internacionals.