El Pallars Sobirà, la comarca que més recicla de la demarcació de Lleida

Augmenta 16 punts en un any la recollida selectiva a la comarca, que és del 44,85%, gràcies a la implantació del sistema porta a porta | El Pallars Jussà, en canvi, se situa per sota de la mitjana

16 de desembre del 2016
Actualitzat a les 16:21h
Veïns del Sobirà recollint els cubells el dia de la implantació pel porta a porta
Veïns del Sobirà recollint els cubells el dia de la implantació pel porta a porta | ACN
El Pallars Sobirà és la comarca que més recicla de la demarcació de Lleida amb un índex de recollida selectiva del 44,85%, segons les dades del 2015 de residus municipals als àmbits de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran. L'adjunt a direcció de l'Agència de Residus de Catalunya, Xavier Reinaldos, ho ha relacionat amb la implantació del sistema de recollida porta a porta, que l'ha considerat "un bon model i un bon referent".

Gràcies a aquest sistema, implantat l'any passat i amb el qual s'esperen millorar encara més els resultats del 2016, el Sobirà ha augmentat la recollida selectiva d'un 28% el 2014 a un 44,85% el 2015, un increment de 16 punts en un any. A més del Pallars Sobirà, la Segarra, l'Alt Urgell, el Pla d'Urgell i l'Alta Ribagorça se situen per sobre de la mitjana de tot el territori en separació de residus. El Pallars Jussà, en canvi, està per sota de la mitjana, una xifra a millorar en els propers anys.

Les xifres, presentades aquest divendres i corresponents a les comarques de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, la Cerdanya, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d'Urgell, la Segarra, el Segrià, l'Urgell i la Val d’Aran, indiquen un lleuger augment en la generació de residus en aquesta àrea, tot i que la generació per càpita encara se situa per sota de la mitjana de tot Catalunya.

Reinaldos ha valorat els resultats de forma positiva, tot i que puntualitzant que "cal buscar vies de millora en la recollida selectiva. El principi de qui més contamina més paga l'hem de dur a la pràctica", referint-se als sistemes de pagament per generació o d'altres que siguin més eficients i transparents. La Cerdanya és la que menys separa amb el 19,35%.
 
L'any 2015, en el conjunt de l'àmbit de Lleida i l'Alt Pirineu, es van generar 190.071 tones de residus municipals, un 1,64% més que l'any anterior. Les dades situen la generació per càpita en 1,19 kg/hab./dia, per sota de la mitjana de Catalunya, que és d'1,35 kg/hab./dia.
 
La Val d’Aran és la comarca que més residus genera de tot l'àmbit, amb 942,90 kg/hab./any, i les Garrigues, la que menys, concretament 356,11 kg/hab./any. A més de la Val d’Aran, la Cerdanya i el Pallars Sobirà superen la generació mitjana de Catalunya.
 
La situació global a Catalunya
 
A Catalunya, l’any 2015 es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals, que corresponen a 1,35 quilos de deixalles per habitant i dia. Això representa un lleuger repunt respecte l'any anterior (1,33 kg/hab/dia). Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament el 39%. És a dir, 1,4 milions de tones, que suposen un 3,7% d'increment respecte el 2014.
 

Consulta les dades de residus municipals 2015