Els pagesos denuncien les retallades al camp català amb cinc talls de carreteres

Unió de Pagesos lamenta la proliferació de la fauna salvatge i la retallada de les indemnitzacions compensatòries

Els pagesos han tallat la C-17 a Ripoll
Els pagesos han tallat la C-17 a Ripoll | ACN
Redacció
16 de desembre del 2016
Actualitzat a les 15:14h
El sindicat Unió de Pagesos (UP) han tallat cinc carreteres del país, principalment al Pirineu, per tal de denunciar la retallada en ajuts a la pagesia i la ramaderia que xifren en 4,5 milions d'euros. Les mobilitzacions s'han fet a La Pobla de Segur (el Pallars Jussà), Oliana (l'Alt Urgell), El Pont de Suert (l'Alta Ribagorça), Berga (el Bergueda), Ripoll (el Ripollès) i Cervera (Segarra).

El pagesos denuncien bàsicament les retallades en els ajuts agroambientals i d'indemnitzacions compensatòries, i per reclamar una gestió efectiva de la fauna salvatge, ja que la seva sobrepoblació dificulta l'activitat agrària en les zones de muntanya. Aquesta sèrie de mobilitzacions, sota el títol, "Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia", culminaran amb una gran marxa de tractors el 28 de gener pels carrers de Barcelona. El responsable d'UP a l'Alt Urgell, Joan Guitart, assegura que "aquestes cinc tancades de carreteres demostra que estem molt emprenyats".

Una quinzena de tractors de l'Alt Urgell han tallat la C-14 al seu pas per Peramola per reclamar a la Generalitat el pagament dels ajuts que els deuen i per que parin les retallades de les ajudes que reben. Guitart ha manifestat que "la pagesia està molesta des de tots els punts de vista". En aquest sentit ha explicat que "els molesta" i és "molt trist" que no escoltin les seves demandes en relació a la reintroducció de la fauna salvatge, tant de l'ós, del voltor, com ara del llop.

En relació a la reintroducció del llop, Guitart, ha expressat el seu "rebuig" i ha denunciat que en altres zones de l'estat espanyol s'ha demostrat que els pagesos han hagut d'abandonar les seves explotacions pel dany d'aquests animals als seus ramats.

Guitart ha senyalat que "prenen les decisions que ens afecten gent fora del territori, qui talla el bacallà són els de fora, s'ho haurien de fer mirar". 

UP denuncia que les explotacions ecològiques de muntanya han perdut sobre el 40% dels ajuts que rebien de l'administració. A més, segons el sindicat, l'administració no ha deixat que hi hagués nous perceptors d'ajudes en ecològica ni que aquells que ja tenien una explotació l'ampliessin.

La pluja no espantar els pagesos del Ripollès

A les comarques de Girona els pagesos han tallat la carretera C-17 a l’alçada de Ripoll, un lloc simbòlic ja que enllaça la capital del Ripollès amb Barcelona, i un dels eixos més transitats de la zona. Tot i la forta pluja que ha caigut una vintena de tractors han ocupat la carretera a tres quarts de dotze i han fet una marxa lenta durant uns quilòmetres custodiats pels Mossos d’Esquadra. 

El coordinador d’UP a les comarques de Girona, Xavier Frigola, ha recordat que el deute, només a la comarca del Ripollès, és de 800.000 euros i que està provocant “problemes seriosos” a algunes explotacions per mantenir-se. En aquest sentit, Frigola ha reconegut que el departament pagarà prop de 140.000 euros, però recorda que es tracta d’ajudes corresponents a la ramaderia ecològica. “Hi ha molta gent que té dificultats per mantenir l’explotació sense l’ajuda compensatòria”, ha destacat.

Frigola també reclama que l’administració faci de manera urgent una normativa per aquelles persones que vulguin accedir a la muntanya. “Estem a favor que la gent visiti la muntanya però ha de saber que hi ha uns mínims de comportament”, ha reblat.

Per últim també ha fet esment a la problemàtica amb els senglars. El coordinador d’UP a la demarcació diu que és un problema “molt important” alhora que ha agraït la col·laboració amb els caçadors i ha demanat més implicació dels agents rurals. “Treballem conjuntament amb els caçadors i a vegades hi ha diferències. Cal que els agents rurals s’impliquin més quan hi ha conflictes”, ha conclòs.
 

Els pagesos tallen la C-16 a Berga. Foto: Unió de Pagesos