Ros acusa la CUP de fer «demagògia» amb els carrers franquistes i afirma que el ple no ho votarà

L'alcalde considera que "no toca" que el plenari es posicioni sobre aquest qüestió

14 de desembre del 2016
Actualitzat a les 19:06h
Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | Àlvar Llobet
L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha acusat de "demagogs" aquells que demanen canviar el nom de vuit carrers dedicats a personalitats franquistes de Lleida; concretament Alcalde Recasens, Alcalde Areny, Carmelo Fenech, Casimiro Sangenís, Casimiro Sangenís Bertran, Miquel Montaña, Germans Recasens i Lluis Besa. "Ara no toca", ha sentenciat Ros, que ha reconegut que no ho considera "una prioritat de ciutat" i ha recordat que ja es van canviar quaranta noms de carrers l'any 1979, entre ells la rambla Ferran, que es deia rambla del Generalísimo.

Ho ha dit a preguntes dels periodistes, durant el tradicional dinar de Nadal amb els mitjans de comunicació, en què ha aprofitat per fer balanç del 2016. Ros ha anunciat que divendres la comissió d'Urbanisme de la Paeria aprovarà el nou expedient de la gran zona comercial de 55.000 metres quadrats projectada a Torre Salses, entre la Bordeta i els Magraners, que inclou millores en la mobilitat i en l'àmbit econòmic i financer, ha assegurat. Aquest s'enviarà a la comissió territorial d'Urbanisme i si la Generalitat li dóna llum verda, el document haurà de ser aprovar en ple a la Paeria.

El nou de desembre, la néta de l'històric sindicalista Antonio Cantano, Rosa Peñafiel, i la historiadora de la Universitat de Lleida (UdL), Antonieta Jarne, han presentat aquest divendres el manifest 'Per una Lleida Lliure de Franquisme', promogut per la família i amics de Cantano. Aquest manifest demana la retirada dels vuit carrers dedicats a personalitats franquistes de la ciutat en compliment de la llei 52/2007 de Memòria Històrica i la moció 9/XI del Parlament.

El manifest compta amb les adhesions de partits com el Comú de Lleida, la Crida per Lleida-CUP, ERC, ICV, Podem, organitzacions sindicals, periodistes, historiadors i diputats com Lluís Llach, Anna Gabriel, Albano Dante, Joan Tardà o Gabriel Rufián. Ros, però, considera aquest document "demagògia".