Les fotos inèdites de la Guerra Civil fetes per Francesc Boix s'exposaran a Lleida

El conegut com a "fotograf de Mauthausen" va immortalitzar imatges a les Batalles de l'Ebre i del Segre | Les imatges s'exposaran a l'IEI

Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen
Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen
Redacció
14 de desembre del 2016
Actualitzat a la 1:34h
El fons de negatius inèdits de Francesc Boix, el fotograf de Mauthausen, que documenten el front d'Aragó i del Segre, entre Lleida i el Montsec, es presentaran al públic el proper 15 de desembre en una exposició a l'Institut d'Estudis Ilerdencs que durarà fins el 29 de gener. Aquest conjunt de fotografies, inicialment anomenat "Fons d'Argelers", va poder ser recuperat per la Comissió de la Dignitat el passat 2013, i han estat recollides en el llibre "Els primers trets de Francesc Boix".

Les imatges de Boix van ser fetes durant el 1938, primer al front d'Aragó -Martín del Río, Pancrudo i Fuentes de Ebro i després al front del riu Segre, la zona compresa al voltant de les poblacions de Vilanova de la Barca, Linyola, Camarasa, Baldomar, Montgai, Vilanova de Meià i la Serra de Sant Mamet. Després de la Guerra Civil, Boix s'exilià a França, on va ser internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment s'incorporà a les brigades de treball de l'exèrcit francès i durant la Guerra Mundial (1939-1945) va ser capturat per l'exèrcit alemany.

El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic. Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis.

Amb la recuperació dels negatius de la Guerra Civil de Francesc Boix es completa el llegat fotogràfic d'un jove noi del Poble-Sec de Barcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats del país. Des del 14 de setembre de 2016 el fons es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya i, les imatges que es corresponen amb la Guerra Civil, són a l'abast dels investigadors i del públic en general a través de la seva consulta en línia.