Uns 300 grans establiments de Lleida no podran utilitzar els contenidors dels carrers a principis d'any

La Paeria inicia el sistema de recollida porta a porta | 168 establiments comercials, locals de restauració i edificis públics, que tindran els seus propis contenidors i estaran obligats a reciclar

Redacció
12 de desembre del 2016
Actualitzat a les 11:12h
Cent seixanta-vuit establiments considerats grans productors de residus seran els primers a estrenar aquest dilluns 12 de desembre el sistema de recollida porta a porta a la ciutat de Lleida. La resta, fins a més de 300, ho faran progressivament en les pròximes setmanes. Es tracta de comerços, locals de restauració i edificis públics com hospitals o centres educatius que tindran els seus propis contenidors adaptats al tipus i al volum de deixalles que generen.

D'aquesta manera, ja no podran utilitzar els contenidors a peu de carrer sinó que hauran d'emmagatzemar els residus fins que el servei de recollida els passi a buscar en els horaris establerts per a cada fracció. A més, estaran obligats a reciclar, ja que l'objectiu de la mesura és millorar 8 punts la recollida selectiva. Actualment a Lleida se situa en el 26%, per sota de la mitjana catalana.
 
L'Ajuntament ha marcat el 12 de desembre com a data d'inici de la recollida porta a porta per a grans productors, tot i que hi haurà flexibilitat perquè s'hi vagin incorporant fins a finals de gener, sobretot bars i restaurants que han demanat retardar-ho fins després de festes.

"El que fem a partir del dia 12 és canviar el model i és imprescindible que els grans productors s'hi sumin des del minut u; serem flexibles però a finals de gener la gran majoria ja hi haurien d'estar incorporats", ha explicat el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Fèlix Larrosa. En el cas de l'Eix Comercial, es deixa per una segona fase i el sistema no s'implantarà fins després del període de rebaixes. Finalment, la tercera fase serà la posada en marxa d'una zona pilot de porta a porta domiciliari.

Sigui com sigui, el tinent d'alcalde d'Urbanisme assegura que l'aposta de la Paeria per incrementar la recollida selectiva a través d'aquest sistema és clara i que seran estrictes a l'hora de controlar i també de multar si no es compleix la normativa de reciclatge. Fins i tot està en marxa una modificació de l'ordenança per endurir les sancions.

De fet, els contenidors estan identificats i incorporen un mecanisme que permet identificar què s'hi llença i supervisar si el productor ho fa correctament. A més, insisteix que amb aquest canvi de model "volem fer un salt no només pel que fa als indicadors de reciclatge sinó també en la millora de la imatge de la ciutat pel que fa a neteja, ordre i comfort", assegura.

Larrosa ha recordat que una altra acció que ja ha impulsat la Paeria per augmentar el reciclatge ha estat la implantació de 520 noves illes de contenidors de recollida selectiva. A través d'aquesta mesura es vol incrementar dos punts més l'índex de recollida selectiva, per tant, l'objectiu és fer un salt de deu punts en un any, segons el tinent d'alcalde, "cosa que ens situaria per sobre de les ciutats de més de 100.000 habitants a Catalunya".

El tinent d'alcalde d'Urbanisme puntualitza que els grans productors també poden deixar la gestió dels residus que generen en mans de gestors privats, però en aquest cas l'Ajuntament també controlarà que no utilitzin els contenidors públics del carrer, que estaran reservats només per a l'ús dels veïns.

Cens inicial de 336 establiments

Segons informa la Paeria, un equip de treball ha visitat 2.320 establiments per valorar la producció de residus que fa i han establert un cens inicial de 336 establiments grans productors dispersos per la ciutat i 298 assimilables a l'Eix Comercial. Es considera gran productor tot aquell establiment que generi més de 40 l/dia de matèria orgànica; més de 80 l/dia de paper i cartró i d'envasos; i més de 50 l/dia de vidre o de la fracció resta. En tot cas, s'han descartat establiments de menys de 150 metres quadrats (excepte bars i restaurants, que s'han valorat tots), magatzems i tallers i professionals independents.

Pel que fa a la freqüència, l'orgànica es recollirà cada dia, el cartró sis dies a la setmana (excepte diumenge) i dos dies per setmana es recolliran la resta de fraccions (envasos, vidre i rebuig).