El jutge decreta presó per al pare de la Nadia i deixa la mare en llibertat

El titular del jutjat de la Seu d'Urgell ha retirat als pares la custòdia de la menor, que quedarà sota la tutela d'un familiar | Els pares havien recaptat 918.000 euros en donatius que havien de servir per finançar el tractament mèdic de la nena i se n'havien gastat 600.000 en articles de luxe

Redacció
09 de desembre del 2016
Actualitzat el 10 de desembre a les 2:25h
 La mare de la nena al jutjat
La mare de la nena al jutjat | ACN
El jutge de la Seu d'Urgell ha decretat presó provisional sense fiança per al pare de Nadia Nerea -la nena d'11 anys que pateix una malaltia d'envelliment prematur i que s'ha convertit en centre d'atenció per la presumpta estafa promoguda pels seus progenitors- i ha deixat en llibertat amb càrrecs la mare. A banda, però, li retira la custòdia de la menor, que quedara sota la tutela d'algun familiar.

Després de la declaració de Fernando Blanco, la fiscalia ja havia demanat presó comunicada i sense fiança per a l'home pels indicis clars de delicte greu, el risc de fuga i la destrucció de proves. Per a la mare, la Fiscalia sol·licitava llibertat amb càrrecs i l'obligació de compareixences periòdiques als jutjats en no apreciar risc de fuga. Paral·lelament, el fiscal havia instat el jutge a retirar la pàtria potestat de la nena als pares i que sigui una tieta materna amb residència a Mallorca qui se'n faci càrrec, amb un règim de visites per a la mare els caps de setmana.

Gairebé un milió en donatius gastats en articles de luxe

El comportament del pare de la Nadia continua generant estupefacció. Aquesta tarda de divendres ha transcendit que els Mossos van detenir Fernando Blanco a la Seu d'Urgell després que fugís d'un control policial a la Cerdanya. L'home ha declarat avui durant dues hores davant del jutge, que investiga un possible frau en les campanyes de solidaritat amb la Nadia promogudes per Blanco i la seva dona, Marga Grau.

Els Mossos d'Esquadra havien activat el control davant un eventual risc de fugida. Quan van interceptar el pare de la menor, portava 1.450 euros en efectiu, dos rellotges i diversos dispositius electrònics d'alta gamma. També tenia amagada al cotxe una pistola de fogueig, a banda de cartutxos de rifle. Dimecres a la nit, els agents també van escorcollar per ordre del jutge el domicili familiar de Fígols d’Organyà. Els policies hi van trobar 1.845 euros més en efectiu, 32 rellotges d'alta gamma valorats en 50.000 euros, una estilogràfica, un ordinador, tres tauletes electròniques i tres telèfons mòbils, tots també d'alta gamma, a més de marihuana.

Els pediatres topaven amb la barrera familiar
 
La investigació apunta cap als pares de la menor com a presumptes autors d’un delicte d’estafa. Tot i haver obtingut uns 918.000 euros en donatius, els saldos dels comptes bloquejats a la parella ascendeixen a 319.676 euros. De l’estudi dels moviments dels comptes fet per la policia se’n desprèn una gran quantitat de reintegraments i despeses sense que tinguessin cap mena de relació amb el tractament mèdic de la menor, motiu del seu periple per diaris i platós de televisió.
 
De les indagacions fetes pels investigadors se'n desprèn que diversos pediatres de l’Alt Urgell haurien contactat amb un centre hospitalari d’infants de Barcelona per tractar la malaltia de la Nadia, tot i l’oposició del pare de la menor. Blanco assegurava, segons els testimonis recollits, que el tractament de la seva filla es feia des de Mallorca -localitat on havien viscut anteriorment- i Houston. Paral·lelament, el pediatra de capçalera de la nena es va interessar per obtenir informes mèdics de la nena, però no ho va poder aconseguir.  
 
La investigació es va iniciar el dia 2 de desembre quan els Mossos d'Esquadra van rebre notificacions que apuntaven que, al darrere d’una col·lecta que duia a terme els pares de la Nadia per recaptar fons per a la seva filla, afectada d’una malaltia greu, s'estava produint un presumpte un delicte d’estafa.