El Comú també demana la retirada de carrers franquistes i augmenta la pressió sobre Ros i Postius

La formació considera que aquest tema ha de ser votat al ple del desembre

07 de desembre del 2016
Actualitzat a les 10:34h
Els dos regidors del Comú de Lleida
Els dos regidors del Comú de Lleida | Comú de Lleida

La retirada dels noms franquistes dels carrers de Lleida ha sumat un nou suport. El Comú de Lleida s'ha aliniat amb ERC i la Crida per Lleida i demana que es voti la proposta del canvi en el ple del mes de desembre, previst pel dia 23. "L’ajuntament ha de procedir a aquesta revisió en compliment de la Llei de Memòria Històrica i de la Moció del Parlament de Catalunya sobre la presència de nomenclatura franquista a l’espai públic, i per evitar que amb els noms dels carrers de Lleida es lloïn persones i fets que no representen els valors que creiem que Lleida ha de representar", s'assegura des de la formació, qe que considera "innecessària" una consulta ciutadana sobre aquesta qüestió.

Si s’hagués de fer una consulta, el Comú creu que "hauria de ser a tota la ciutadania, ja que es tracta d’un assumpte de ciutat que afecta a tot el veïnatge, no només als qui viuen als carrers afectats". A més, la formació anuncia que proposarà al ple que s’assigni una partida pressupostària a cobrir les despeses que el canvi del nomenclàtor pugui suposar als veïns i veïnes dels carrers concernits.

​La postura de la formació, que es va abstenir en la moció presentada d'ERC i la Crida el passat mes de gener sobre el canvi de noms, augmenta la pressió sobre l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, i el líder de l'oposició, Toni Postius. El paer en cap ja ha verbalitzat la seva negativa de canviar els noms franquistes dels carrers de Lleida amb l'argument que el gran canvi ja es va fer als anys vuitanta. Postius, en canvi, no ha marcat una línia clara sobre aquesta qüestió més enllà de veure amb bons ulls una consulta ciutadana.

El grup municipal del PDECAT i Unió va presentar al mateix ple de gener una alternativa a la moció d'ERC i la Crida que instava a la creació d'una comissió d'experts per tal que estudiessin la situació. Els historiadors van dictaminar després de les trobades que es van fer durant l'estiu que l'equip de govern havia de fixar un criteri polític.