L'aplec constitucional

Sectors de la dreta lleidatana es reuneixen a la Subdelegació del govern espanyol per retre homenatge a la Carta Magna | El nou delegat a Catalunya defensa els beneficis de la Constitució i apel·la al diàleg

05 de desembre del 2016
Actualitzat a les 21:06h
Manso, Millo, Ros, Llorens i Boné
Manso, Millo, Ros, Llorens i Boné | Àlvar Llobet
A primera fila, un bisbe, un alcalde, un delegat del govern espanyol, un fiscal i alguns diputats. Al darrere, diversos militars, més diputats i el president de Societat Civil Catalana. L'acte de celebració del dia de la Constitució a les terres de Lleida (que curiosament es fa un dia abans) ha servit per fer visible el suport de la dreta lleidatana a la Carta Magna, aquella que van votar els ciutadans d'Espanya fa 38 anys "i en concret també molts catalans", com ha recordat Imma Manso, Subdelegada del govern a la demarcació.


La matinal d'aquest dilluns ha estat festiva a l'antic Govern Civil de Lleida, curull de personalitats que han pogut enraonar amistosament sense les noses de veure's fiscalitzats per ulls de l'adversari. Tots amics. Tots còmplices. "Conec el diputat, sí, va venir a casa a sopar l'altre dia", deia un assistent amb galons al pit. Tots, com dirien els de la nova política, membres d'una mateixa casta que ha acollit amb honors Enric Millo, el nou delegat del govern espanyol a Catalunya que ha cantat les excel·lències del text constitucional i l'ha fet servir d'excusa per defensar el diàleg amb els polítics catalans, aquells que "des del 2012 han apostat per la ruta de la col·lisió".

Davant d'una bandera espanyola projectada a la pantalla, Millo ha dit que el seu partit i l'executiu de Mariano Rajoy són els de "la ruta del bon port", alhora que ha recordat els beneficis que la Carta Magna ha donat a Catalunya en les darreres dècades.


Les seves paraules les rebia Àngel Ros assistint amb el cap mentre el bisbe Salvador Giménez Valls, que ha estat saludat per alguns militars quasi amb reverència, s'ho escoltava com si el seu regne no fos d'aquest món. Al final, aplaudiments del públic i rumb al piscolabis, que s'ha fet a la primera planta. Les confidències i salutacions han complicat l'inici del petit discurs de Manso, que ha passat la paraula a Millo amb intenció que aixequés la copa per brindar. Ho ha fet "per Espanya i pel Rei", una proclama que alguns han acompanyat amb un to marcial, "Pel Rei!", abans de trascolar el cava.

​Acabat el vermut, el moviment s'ha traslladat fora de l'edifici, on els cotxes dels convidats començaven a moure's. El batibull de cotxes s'ha mantingut durant una estona mentre un captaire s'ho mirava des d'un dels banc que hi ha just al davant de la Subdelegació. Ningú no li ha preguntat si demà farà festa.