El govern de la Paeria intenta evitar que la votació dels carrers amb noms franquistes arribi al ple

L'executiu d'Àngel Ros, juntament amb C's i PP, volen seguir parlant del tema en els propers mesos, i obren la porta a una consulta ciutadana | La Crida i ERC reclamen que la qüestió es porti a la sessió del desembre després de l'informe de la comissió d'experts

02 de desembre del 2016
Actualitzat a la 13:59h
Àngel Ros, en el darrer ple de la Paeria
Àngel Ros, en el darrer ple de la Paeria | Àlvar Llobet
La proposta de canvi dels noms franquistes dels carrers de Lleida s'ha convertit en una pedra a la sabata pel govern de la Paeria. L'executiu d'Àngel Ros confiava que la comissió d'experts creada per estudiar el nomenclàtor resolgués el probema a l'indicar els noms de carrers que havien de ser eliminats, però el consell d'historiadors va decidir no mullar-se i passar pilota, de nou, al govern municipal. "Han de fixar un criteri polític", va assegurar a NacióLleida l'historiador Josep Lladonosa.

​Ara, el govern de l'Ajuntament de Lleida ha de decidir quina resposta donar a les demandes de la Crida per Lleida i ERC, que aposta per retirar tots els carrers que honorin persones vinculades al franquisme. La comissió especial de carrers s'ha reunit aquest divendres amb aquest tema damunt la taula, i no hi ha hagut consens entre les formacions represantes al consistori.

La petició de cupaires i republicans de fer entrar la votació en el ple del desembre (un tema que ja s'especificava en la moció de creació del consell d'experts) contrasta amb la voluntat de l'equip de govern, C's i PP de ralentitzar el tema i seguir-ne parlant fins al final de la legislatura. En aquest sentit, s'ha obert la porta a una consulta ciutadana en relació al canvi de noms. No obstant, la proposta també genera divergències ja que uns aposten per una consulta que abraci tota la ciutat i altres apunten a una votació que es circumscrigui als veïns dels carrers amb noms franquistes.

​L'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, serà el que tindrà la darrera paraula ja que, segons la normativa, és el paer en cap qui decideix les qüestions que es debaten en comissions informatives. Ros no és partidari de canviar el nom de cap carrer. Segons va declarar el passat mes d'octubre, considera que el gran canvi en el nomenclàtor es va fer als anys 80 i que ara no és el moment.