Un llibre recull les fotografies inèdites de Francesc Boix durant la Guerra Civil

El conegut com a "fotograf de Mauthausen" va immortalitzar imatges a les Batalles de l'Ebre i del Segre

Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen
Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen
Redacció
28 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:40h
Les primeres instantànies inèdites del fotògraf Francesc Boix, conegut com el 'fotògraf de Mauthausen', realitzades durant la Guerra Civil espanyola quan tenia 17 anys, han estat recollides en el llibre "Els primers trets de Francesc Boix" (Ara Llibres) que s'ha posat a la venda aquest dilluns amb una versió en espanyol.

Boix va captar la quotidianitat de la vida diària dels reclutes i de les tropes dels fronts de l'Ebre i del Segre durant la Guerra Civil espanyola, instantànies mai vistes fins ara. El fons fotogràfic, amb 1.369 negatius, va ser lliurat a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) el passat 14 de setembre perquè pogués ser consultat públicament.

En el llibre, les fotografies estan acompanyades per textos del director de l'ANC, Francesc Balada; de l'escriptora Maria Barbal; del pintor Ramon Barnadas; de la directora de la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdenca de la Diputació de Lleida, Montserrat Macià; del fotògraf Ricard Marco, i dels historiadors Josep Cruanyes i Josep Maria Solé i Sabaté.

Les fotografies més conegudes de Boix són les que va captar en els primers dies de l'alliberament del camp de concentració de Mauthausen, on va ser presoner durant la Segona Guerra Mundial, i es va convertir en testimoni durant els judicis de Nuremberg per criminalitzar alguns dels caps
de l'III Reich.