Maltractament infantil

Victoria Noguerol: «Hi ha molta negligència institucional envers els abusos a menors»

La psicòloga clínica i experta en maltractament infantil considera que s'ha avançat poc en aquesta matèria i insta a les administracions a invertir en prevenció | Recorda que un de cada cinc nens pateix un abús i lamenta que moltes escoles catalanes no tinguin implementat els programes de control

per Àlvar Llobet, Les Avellanes | 26 de novembre de 2016 a les 14:15 |
Victoria Noguerol, psicòloga clínica | Àlvar Llobet
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La lluita contra els abusos sexuals ha quedat encallada. Aquest és el concepte que s'ha extret de la conferència que ha fet aquest dissabte al Monestir de les Avellanes (Noguera) Victoria Noguerol, psicòloga clínica i experta en casos de maltractaments. En el marc de la jornada de presentació de l'Associació Catalana per la Infància Maltracada a Ponent (ACIM), Noguerol ha carregat els neulers contra les administracions, a qui ha considerat negligents en la gestió de la prevenció dels abusos.

"El sistema no mira amb empatia els menors ni tampoc inverteix en eines per evitar els abusos", ha indicat la psicòloga, que ha lamentat també la poca eficàcia dels organismes públics per coordinar-se. "Afrontar un cas és una tasca que es fa en equip, i aquí costa molt fer-ho", ha insistit la psicòloga, que ha contraposat la situació de Catalunya amb la que va viure en la seva etapa com a col·laboradora del Departament de Salut Pública de San Francisco (Califòrnia). En aquest punt, Noguerol ha recordat que moltes escoles catalanes no tenen implementat encara els programes de control de prevenció d'abusos sexuals, una pràctica que la pateixen, ha dit, un de cada cinc nens.


"La societat veu encara l'abús sexual com un tabú"

​Per Noguerol, la societat "és poc valenta i encara considera l'abús sexual com un tabú". Aquest fet es percep, ha argumentat, en la poca sensiblització social i la minsa pedagogia que es fa sobre els abusos a menors a Catalunya i a l'Estat espanyol. "La mentalitat encara no ha canviat, i per això crec que hem avançat poc en els darrers 25 anys", ha dit després de reivindicar que els delictes sexuals no haurien de prescriure ja que "és amb el pas dels anys que es veuen les coses amb perspectiva".


​La psicòloga, que ha estat presentada per un dels pediatres més actius a Ponent contra els maltractaments infantils, Francesc Domingo, ha fet un repàs dels símptomes que pateixen els nens que són abusats i ha parlat de com afrontar les múltiples situacions que generen els casos d'abusos com el Trastorn d'Identitat Dissociatiu. Sobre això, Noguerol ha explicat el treball amb el mètode EMDR (sigles en anglès de Desensibilització i Reprocessament per mitjà de Moviments Oculars) i la capacitat per anar recuperant el passat que la víctima ha oblidat per "fer net" i començar a digerir el trauma de l'abús.

​Sobre aquesta qüestió, Domingo ha posat l'accent en la necessitat de treballar en les escoles per possibilitar que el nen conegui el seu cos i els límits externs que pot rebre.

 

Participació