Ensenyament obrirà un institut de secundària a Alpicat el proper curs

El nou centre començarà a funcionar amb mòduls prefabricats però la voluntat és construir un edifici de nova planta d'aquí tres o quatre anys

Redacció
25 de novembre del 2016
Actualitzat a la 1:30h
Miquel Àngel Cullerés amb l'alcalde d'Alpicat
Miquel Àngel Cullerés amb l'alcalde d'Alpicat | ACN
El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, acompanyat de l'alcalde d'Alpicat, Joan Gilart, ha anunciat aquest vespre la posada en marxa d'un nou institut de Secundària en aquesta població del Segrià. El nou centre començarà a funcionar el curs vinent amb mòduls prefabricats, tot i que la voluntat d'Ensenyament és poder construir un edifici de nova planta d'aquí tres o quatre anys, en funció de la disponibilitat pressupostària.

L'institut arrencarà amb dues línies de primer d'ESO, que donaran servei als 63 alumnes que actualment fan 6è de Primària a l'escola d'Alpicat, i en els anys successiu es mantindran aquestes dues línies d'escolarització de Secundària i s'aniran implementant fins al 4t d'ESO. Actualment, els alumnes d'Alpicat s'han de desplaçar fins a l'institut Manuel de Montsuar de Lleida per cursar l'ESO i d'aquesta manera ja no serà necessari. Aquest fet possibilitarà canvis d'adscripcions d'escoles de la capital del Segrià cap al Montsuar o cap a altres instituts de Lleida.

Cullerés ha explicat que el nou institut d'Alpicat permetrà atendre als alumnes que cursin secundària d'aquesta localitat, que compta amb uns 6.500 habitants, i que d'aquesta manera evitaran haver-se de desplaçar fins a Lleida ciutat i en concret fins a l'institut Manuel de Montsuar, que és el centre al qual estaven adscrits fins ara els alumnes de l'escola d'Alpicat. Tot i això, els alumnes que ja havien començat l'ESO al Montsuar podran acabar-lo al mateix institut, si així ho volen.

En aquests moments hi ha 63 alumnes que fan 6è de Primària a Alpicat i que seran els primers en estrenar el nou institut, que començarà a funcionar el curs vinent amb mòduls prefabricats. El centre s'ubicarà en uns terrenys que cedirà l'Ajuntament d'Alpicat, d'entre els dues possibles alternatives que s'estan analitzant.

L'institut arrencarà amb dues línies d'escolarització de 1r d'ESO i aquestes dues línies es mantindran en els anys successius amb el 2n, 3r i fins al 4t d'ESO. A més de les dues aules per als alumnes de 1r d'ESO, l'equipament comptarà també amb aules per a tallers i laboratoris i dues aules polivalents que podran acollir la biblioteca o les sales d'informàtica o música.

La voluntat d'Ensenyament és començar amb una inversió inicial que oscil·larà entre els 150.000 i els 200.000 euros i que s'anirà implementant en els pròxims cursos per tal de poder acollir progressivament tots els alumnes de Secundària del municipi en mòduls prefabricats fins a 4t d'ESO. L'objectiu és poder iniciar la construcció de l'edifici definitiu de l'institut, que suposarà una inversió d'uns 4 milions d'euros, d'aquí tres o quatre anys, segons ha dit Cullerés. Ensenyament preveu dotar inicialment el nou institut amb sis docents, el qual també haurà de tenir una nova direcció i un nou projecte educatiu lligat d'alguna manera amb l'escola del poble. El nou centre únicament acollirà alumnes d'Alpicat, segons ha remarcat.

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Lleida ha agraït la bona acollida de la proposta per part de l'Ajuntament d'Alpicat, així com de l'AMPA de l'escola d'aquesta localitat del Segrià. Per la seva banda, l'alcalde d'Alpicat, Joan Gilart, ha valorat molt positivament l'anunci ja que "era una demanda històrica del municipi". Actualment, un total de 227 joves d'Alpicat s'han de desplaçar al Manuel de Montsuar per estudiar l'ESO.

Canvis d'adscripcions d'escoles de Lleida

A la vegada, la posada en marxa del nou institut d'Alpicat el curs 2017-2018 -que encara no té nom- alliberarà places al Manuel de Montsuar de Lleida, fet que permetrà a Ensenyament atendre peticions de canvis d'adscripcions d'escoles de la capital del Segrià, els alumnes de les quals podrien d'aquesta manera cursar l'ESO al Montsuar o en altres instituts, com reclamen les AMPA. Entre aquestes, hi haurien les escoles de la Mitjana, Països Catalans o l'escola de Pinyana, tot i que abans el departament ho haurà d'acabar d'analitzar i concretar.

Miquel Àngel Cullerés ha remarcat que la voluntat d'Ensenyaments és posar fi a les classes en mòduls prefabricats en els dos centres educatius lleidatans que en tenen actualment, malgrat l'aposta per aquesta modalitat en el nou institut d'Alpicat, al menys de forma inicial. Pel que fa a l'institut de Torrefarrera (Segrià), el delegat d'Ensenyament a Lleida ha explicat que s'està enllestint la redacció del projecte que permetrà a continuació treure les obres a licitació. Quant a l'escola de Pinyana de Lleida, Cullerés ha remarcat que aquest divendres el Ple de la Paeria aprovarà previsiblement la cessió dels terrenys, fet que permetrà iniciar la redacció del projecte.