Queixes a les Oluges pel rastre per la falta de neteja de la llera del riu

La pluja va deixar 45 litres que han inundat finques i barrat l'accés a carrers i coberts a causa de l'acumulació de fang

Redacció
24 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:32h
Una màquina que treu el fang a les Oluges
Una màquina que treu el fang a les Oluges | ACN
Els veïns de les Oluges (Segarra) se senten aquest dijous indignats després d'un nou desbordament de riu Sió a causa de la intensa pluja que dimecres a la tarda vespre va deixar 45 litres al municipi. El tinent d'alcalde, Josep Maria Mallol, ha dit que tot i que fa poc més d'un any ja hi va haver un altre desbordament del riu, amb la tràgica conseqüència de les 4 morts d'Agramunt, ''no s'ha fet res per poder netejar la llera i tot està igual'' de manera que el riu ha tornat a arrossegar troncs i vegetació que va acabar taponant el pont sobre la N-141F. Mallol ha assegurat que ni l'ACA ni la CHE han fet res al respecte i la via ha quedat de nou tallada al trànsit. Maquinària pesant s'ocupa de netejar la carretera i obrir accessos a camins, carrers i finques particulars que han quedat totalment negats pel fang.
Josep Maria Mallol ha explicat que la pluja va començar a caure de forma intensa ahir dimecres a quarts de quatre de la tarda i l'aigua va començar a baixar de forma molt ràpida pel Sió al seu pas per les Oluges, en un punt on normalment només hi ha un fil d'aigua. De fet, ell i alguns dels seus treballadors van haver de rebre l'ajuda dels Bombers per sortir de la nau on treballen ja que està al costat del riu i l'aigua baixava de forma desbordada de manera que no podien passar.

Això no obstant, Mallol ha dit que malauradament ja hi estan acostumats perquè és un punt de ''desguàs de l'aigua'' de l'Eix Transversal i també de la riera de Sant Ramon. Tot aquest volum d'aigua s'ajunta al Sió just en un pont per on passa la N-141F i on a més a més, segons l'alcalde del municipi, Josep Maria Calderó, la ''boca'' de pas de l'aigua és totalment insuficient.

A tot això cal sumar-hi l'acumulació de vegetació i brutícia de la llera del riu, que segons les autoritats locals no s'han retirat en el darrer any tot i la rovinada del 2015 que va acabar amb la mort de quatre àvies a Agramunt. Segons Mallol, una pluja de 45 litres ''no és per fer tant mal'' però si no es neteja la llera del riu ''passa el que passa''. En aquest sentit, ha criticat que ni l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ni la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) hagin fet res al respecte.

A més a més, tant l'alcalde com el seu segon han lamentat que després de les inundacions de l'any passat, van fer unes obres de reforç a la via d'accés al poble, que va quedar descalçada per l'aigua, i aquestes han estat finançades íntegrament per l'Ajuntament tot i que se'ls va assegurar que rebrien ajudes d'altres institucions.

Calderó i Mallol han assegurat que fa més d'un mes i mig que tenen hora demanada amb la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, per afrontar la situació però que encara no els han dit res. Després d'aquest nou desbordament del Sió, confien que ara sí, els rebin i els escoltin davant una situació que no volen que es torni a repetir cada vegada que plou amb intensitat.

L'aiguat va obligar a tallar ahir dimecres a la tarda la N-141F que ha estat inoperativa fins aquest dijous al migdia després que les màquines l'hagin netejat. La maquinària també ha realitzat tasques de neteja als carrers baixos de les Oluges, on s'ha acumulat el fang, i també als accessos de finques i coberts. Altres afectacions d'aquesta tempesta han estat la inundació de finques agrícoles de cereal, i també els baixos del restaurant del municipi.