La República: l’oportunitat clau pel món agrari

"El 70% de la producció agrícola catalana no rep cap ajut europeu. Això passa perquè és l’Estat qui decideix la redistribució dels ajuts, i ho fa seguint un model agrícola ben diferent al nostre"

Montserrat Fornells
24 de novembre del 2016
Actualitzat a les 2:14h
La República catalana que estem construint ens donarà les eines per garantir el benestar de la ciutadania i ens permetrà també protegir el sector agrari de casa nostra. Es tracta d’un sector que representa el 3,2% del PIB de Catalunya, dóna feina a l’1,5% de la població activa, i genera 6.530 milions d’euros l’any. Amb tot, el 70% de la producció agrícola catalana no rep cap ajut europeu. Això passa perquè és l’Estat qui decideix la redistribució dels ajuts, i ho fa seguint un model agrícola ben diferent al nostre. Volem que el sector agroalimentari deixi d’estar desemparat. I volem tenir un Estat que defensi els interessos dels nostres pagesos i ramaders.

Per això ens cal un nou Estat. Un Estat que doni al sector garanties d’un futur digne i amb esperança i afronti els principals reptes que el món agrari català té per davant, com el relleu generacional, uns preus competitius, l’adaptació tecnològica del camp, la gestió de les dejeccions, i la producció ecològica. Un Estat que potenciï el consum de proximitat i uns preus justos, i lluiti contra l’abús de poder dels grans distribuïdors.

Al Parlament ja estem treballant per afrontar molts d’aquests reptes -al passat Debat de Política General, per exemple, vam aprovar una resolució per tal de dissenyar i implementar una estratègia integral en tractament de dejeccions ramaderes que permeti millorar en la gestió de les explotacions agràries- però, per damunt de tot, estem immersos en una legislatura que ens ha de portar a la construcció d’un estat català independent en forma de República.

Com a país, tenim el repte més gran que mai hem tingut: la construcció de la nova República Catalana que ens ha de portar a la plena sobirania i a disposar de les eines necessàries per treballar pel benestar de la nostra gent i del nostre territori. Perquè no serà fins que constituïm la República Catalana, que podrem disposar de totes les eines necessàries perquè el sector pugui fer front a les dificultats que actualment pateix. La construcció de la República serà l’oportunitat per decidir quines polítiques necessita el sector i defensar-les a la Unió Europea, serà el moment perquè el sector agroalimentari esdevingui estratègic pel país.