El «Black Friday», el «dia del solter» i el «Ciber Monday»

Consells per evitar estafes en aquestes jornades de rebaixes

El «Black Friday» ha anat agafant empenta els darrers anys
El «Black Friday» ha anat agafant empenta els darrers anys | Adrià Costa
César J. Béjar Egido  
23 de novembre del 2016
Actualitzat a la 1:24h
En els últims anys hem perdut la por a comprar mitjançant el comerç electrònic. Cada cop el percebem com a més segur, fiable, econòmic i còmode. Gràcies a aquest guany de confiança han agafat una embranzida inusitada tradicions forànies com poden ser el "Black Friday" nordamericà o el dia del solter xinès.

El "Dia del Solter" -tradició xinesa-, és una jornada de descomptes tant en línia com físics i que es denomina d'aquesta manera perquè se celebra el dia amb més “uns” del calendari (11/11), És una jornada eminentment consumista patrocinada i fomentada pel gegant del comerç xinès “Alibaba.” Aquest any ja hem tingut un tastet del que seran els propers anys al nostre país.

Només és un avís del que vindrà en les pròximes dates on es viuran diverses jornades de rebaixes en marques rellevants. Xina ja ha fet les seves compres, ara li toca passar per caixa a Europa i Estats Units.

La propera cita serà el "Black Friday", una festa que va tenir el seu origen en la gran distribució nord-americana i per la qual moltes compres nadalenques s'avancen a novembre. Se celebra el dia després d'Acció de Gràcies. Donat el seu èxit aclaparador, el 2005 es va crear un nou dia perquè el dilluns següent al "Black Friday" es mantingués la ressaca consumista des de l'ordinador de casa. Així va néixer el "Ciber Monday", especialitzat en rebaixes electròniques.

El Black Friday s’anomena així perquè és el día en el que els comerços esperen que els seus comptes s’enlairin i passin dels números vermells al negre. Aquí, a diferència dels Estats Units, tant el "Black Friday" com el "Cibermonday" s'utilitzen tant en botigues virtuals com físiques.
 
Estafes, frau per phising i ciberdelinqüència
 
Si hi ha algú tant o més interessat que els venedors i els compradors en aquest esdeveniment comercial, són els ciberdelinqüents. Els grans volums de dades que es mouen durant aquesta campanya no passen desapercebuts per als cibercriminals, ja que gaudeixen d’una gran quantitat d'oportunitats per interceptar números de targetes de crèdit, piratejar equips i sostreure informació.

 La major part dels robatoris de dades durant aquests dies es produeixen en accedir a llocs falsos de comerç electrònic, enllaços sospitosos o anuncis.

Darrere d'aquests descomptes massa bons per ser veritat s'amaguen arxius maliciosos que vulneren els sistemes i permeten l'accés a la informació als hackers. A més, molts d'aquests atacs es produeixen a través de correus electrònics de phishing.

Els cibercriminals empren aquest tipus d'estafa per enganyar les víctimes i robar la seva informació personal, contrasenyes, números de targetes de crèdit, etc. Estigues atent a aquests consells i evita que el teu Black Friday es converteixi literalment en un divendres negre. Els atacs de phishing durant aquests dies de descomptes són molt comuns i de formes molt diverses.
 
Consells per tal de comprar de forma segura mitjançant comerç electrònic:
 
- Una pràctica que ens ajudarà a evitar fraus i estafes és l’ús de sistemes de pagament fiables com Paypal o targetes prepagament. Això t'ajudarà a realitzar transaccions en línia de forma més segura. Així mateix, cal evitar fer les teves compres a través de xarxes Wi-Fi públiques, ja que en ser lliures i no tenir contrasenyes, són un objectiu fàcil per als cibercriminals. Tampoc utilitzis connexions Wi-Fi desconegudes. Les xarxes públiques, ja siguin lliures o protegits per una contrasenya, poden ser interceptades fàcilment. Espera a arribar a casa teva per aprofitar-te d'aquesta oferta i fer efectiva la compra.

- Seguint en la línea de l’anterior consell, és important que no utilitzis dispositius d'ús públic. Sembla obvi, però no està de més recordar que per garantir la teva seguretat i la de les teves dades bancàries és important que les transaccions les facis des d’un ordinador de total confiança.

- Revisa les condicions de la compra, és obligatori que la botiga les mostri a la seva web o, tot cas, te les faci arribar via email o telèfon.

- Presta especial atenció a les condicions i els contractes de compra de les empreses estrangeres. Cal tenir en compte que les empreses estrangeres no es regeixen per les mateixes lleis que les nostres en matèria de consum. Caldrà llegir la lletra petita, sobretot pel que respecta a la garantia del producte que estem comprant i a les condicions de devolució del producte. Aquest és un dels cavalls de batalla del comerç electrònic. Tot sovint comprem a la lleugera sense mirar les condicions contractuals i després ens trobem que el producte no té cap mena de garantia, o bé no es pot tornar, o no disposa de servei d’assistència tècnica en cas d’avaria.

- Imprimeix la còpia dels justificants de comanda i pagament i guarda’ls.

- Procura comprar en aquelles pàgines que comptin amb protocol de seguretat. És molt important que verifiquis si el lloc en què estàs comprant compti amb el protocol HTTPS, en lloc del normal (HTTP). D'aquesta manera sabràs que el lloc on ets comprant envia les dades de manera xifrada. Per comprovar-ho només has de fixar-te en l'URL del lloc.

- Evita les compres a través d'enllaços de correus electrònics. Si t'han enviat una oferta per correu electrònic, és aconsellable que accedeixis per tu mateix al web on està l'oferta i no a través de l'enllaç. N'hi ha que es valen del correu electrònic com a ganxo per atreure a les seves víctimes i registrar les dades bancàries.

- Compra a través de serveis d'e-Commerce que comptin amb una reputació coneguda.

- Per evitar el frau per phising, examina acuradament l'adreça de correu electrònic del remitent. Assegura't que el nom del domini coincideix exactament amb el lloc web on estiguis realitzant la compra. A més, buscar errors ortogràfics i gramaticals en un correu electrònic sospitós també t'ajudarà a detectar emails fraudulents.

- Mantingues protegit el teu ordinador. És important tenir-lo al dia l’antivirus i tallafocs.

César J. Béjar Egido
 
Advocat en exercici del Col·legi de l’Advocacia de Lleida, és membre del despatx col·lectiu Simeó Miquel Advocats Associats, on forma part de l’Àrea Privada en l’especialitat de dret dels consumidors, immobiliari, hipotecari i dret de l’esport. Ha estat delegat d’Unió de Consumidors a Lleida, àrbitre de consum de la Generalitat de Catalunya i àrbitre de la Junta Local de Consum de l’Ajuntament de Lleida. També està d’alta al torn d’ofici i participa en diverses comissions col·legials i associacions professionals. Col·labora habitualment en tertúlies i articles per mitjans de comunicació locals.