Descobreixen una peça inèdita d'Enric Granados basada en una obra de Dante Alighieri

La peça, trobada pel musicòleg i professor Francesc Cortès, va ser un regal que el compositor català va fer a Eusebi Bertran, gran industrial de la Catalunya del XX vinculat al món artístic de l'època

Redacció
22 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:20h
Enric Granados
Enric Granados | Wikipedia
El Reial Cercle Artístic de Barcelona presentarà aquest dimecres en primícia una obra inèdita d'Enric Granados basada en la Vita nuova del poeta italià Dante Alighieri, i que serà interpretada per la soprano italiana Cinzia Monari. El musicòleg i professor Francesc Cortès, que ha fet un estudi sobre Enric Granados, ha estat qui ha trobat la nova partitura, una cançó en italià basada en un text de Dante. Cortès ha descobert que la peça va ser un regal que Granados va fer a Eusebi Bertran, un gran industrial de la Catalunya del segle XX vinculat al món artístic de l'època. Fins al moment, el manuscrit original ha estat en mans privades. 
 
Cortès ha publicat aquesta troballa al segon número de la revista Dante e l'Arte una publicació d'abast mundial i de periodicitat anual editada per la UAB i l'Institut d'Estudis Medievals codirigida per Rossend Arqués i Eduard Vilella, professors de Filologia Italiana i autors de diverses obres. L'objectiu de la revista és parlar de la influència que ha tingut Dante en les diferents disciplines artístiques del seu temps i fins a dia d'avui. En aquest segon número, que es presenta ara al Reial Cercle Artístic, s'estudia precisament la incidència que Dante ha tingut en la música i, concretament, en el camp simfònic. 

Enric Granados, compositor i pianista, va néixer a Lleida el 1867 i es va fer soci del Cercle Artístic el 1900, i el 1901 hi va oferir el seu primer concert. Granados tenia un gran interès per a la figura de Dante, tant és així que va compondre un poema simfònic amb el nom del poeta florentí. D'altra banda, Dante Alighieri se'l coneix sobretot per haver escrit dues obres cabdals de la literatura universal, Vita nuova i la Divina Comèdia. A més, té un repertori d'obres molt variat, encara que menys conegut, i molt experimental.