Pàmies exigeix a Salut poder seguir venent productes que continguin Stèvia

L'empresa lleidatana no descarta acudir a la Defensora del Poble Europeu, davant la prohibició de la comercialització a l'estat espanyol

Redacció
22 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:20h
Josep Pàmies ha ofert infusions d'Stèvia
Josep Pàmies ha ofert infusions d'Stèvia | ACN
L'empresa Pàmies Hortícoles SL, amb el suport de l'Associació Dolça Revolució, ha presentat aquest dimarts als serveis territorials de Salut a Lleida al·legacions després que en les darreres setmanes l'Agència de Salut Pública de Catalunya hagi ordenat a productors i distribuïdors d'Stevia Rebaudiana retirar de la venda qualsevol producte que contingui les fulles d'aquesta planta medicinal, tot i que aquesta directriu afecta al conjunt de l'estat espanyol. Des d'aquesta empresa productora d'Stevia defensen que diferents pronunciaments dels Tribunals de Justícia Europeus "permeten que aquesta planta estigui legalment a l'abast dels consumidors d'Alemanya, Itàlia i d'altres països de la Comunitat Econòmica Europea".

Per això, reclamen al conseller de Salut, Toni Comín, que faci marxa enrere en aquest "despropòsit" i, en cas contrari, no descarten acudir a la Defensora del Poble Europeu ja que "s'estaria violentant el principal principi fundacional de la UE que és la lliure circulació de persones i mercaderies en territori comunitari". Tot i això, des de Pàmies Hortícoles SL asseguren que seguiran comercialitzant Stevia.

Els representants de Pàmies Hòrticoles SL, Manel i Josep Pàmies, acompanyats per membres de l'associació Dolça Revolució, han fet públic aquest dimarts que en les darreres setmanes productors i distribuïdors d'Stevia Rebaudiana han rebut la comunicació per part de l'Agència de Salut Pública de Catalunya exigint la retirada de la venda de qualsevol producte que contingui les fulles d'aquesta planta.

"Es tracta d'una campanya coordinada al conjunt de l'estat espanyol, que afecta a milers de consumidors", segons ha denunciat Manel Pàmies. Des del 8 d'agost aquesta empresa de Balaguer ha rebut dues inspeccions a les seves instal·lacions per part de responsables de Salut, tot i que els propietaris de la firma no han deixat de comercialitzar aquesta planta i no pensen deixar-ho de fer.

D'aquesta manera, Pàmies Hortícoles SL, empresa pionera en la introducció i divulgació de l'Stevia Rebaudiana a Catalunya i a l'Estat, ha presentat davant de Salut al·legacions acompanyades per 700 pàgines de documentació "que evidencien que els arguments on se sustenta l'autoritat sanitària són nuls de ple dret". "Es pot demostrar que la interpretació del reglament (CE) 285/1997 i la decisió 2000/196/CE, base legal utilitzada en els expedients, ja han estat rebatuts pels Tribunals de Justícia Europeus, fet que permet que l'Stevia estigui legalment a l'abast dels consumidors de Alemanya, Itàlia i altres països de la CEE", segons ha remarcat Manel Pàmies.

Davant els diferents pronunciaments de la justícia comunitària, des de Pàmies Hortícoles consideren que prohibir la venda d'aquesta planta a l'estat espanyol "violentaria el principal principi fundacional de la UE que és la lliure circulació de persones i mercaderies en territori comunitari". Per aquesta raó, Manel Pàmies ha reclamat al conseller de Salut, Toni Comín, que des del departament i un cop analitziades les al·legacions presentades es faci marxa enrere i "no es posi cap problema" a la venda de productes amb fulles d'aquesta planta tradicional.

Des de Pàmies Hortícoles SL han advertit que si l'Agència de Salut Pública manté la seva posició recorreran a la Defensora del Poble Europeu "per fer valdre els drets com a ciutadans i empresaris" en el que consideren "una mala gestió i un abús de poder en les actuacions denunciades". A la vegada, Manel Pàmies ha demanat a Salut la creació d'un grup d'investigació que permeti conèixer les propietats de la planta per tal que aquesta es pugui utilitzar sota la supervisió mèdica". Malgrat aquesta petició, Pàmies ha deixat clar que l'empresa i la Dolça Revolució disposen de centenars d'estudis científics que avalen els beneficis de l'Stevia.

L'associació Dolça Revolució té en la divulgació i en el ús medicinal de l'Stevia Rebaudiana l'origen de la seva creació i ja ha anunciat que participarà en totes les accions que es facin per defensar als consumidors que la vulguin fer servir, segons ha assegurat la seva presidenta, Mercè Camí, tot defensant les propietats terapèutiques i medicinals de la planta.

L'Stevia Rebauidiana és coneguda per les seves fulles dolces, que s'utilitzen per endolcir com a substitutiu del sucre o d'edulcorants artificials, cosa que permet que en puguin gaudir les persones diabètiques, per exemple. La planta regula el sucre de la sang, redueix la pressió arterial i regula l'aparell digestiu en general, a més d'aportar altres beneficis per a la salut humana, segons ha destacat Camí.

Durant la roda de premsa celebrada a Lleida, des de la Dolça Revolució i Pàmies Hortícoles SL han ofert als assistents infusions amb fulla d'Stevia, adquirides de forma "plenament legal" a Alemanya, principal consumidor europeu d'aquesta planta. Malgrat això, l'estat espanyol és el primer productor comunitari d'Stevia.