Sis empreses catalanes, reconegudes a Lleida per les seves bones pràctiques

Laboratoris Menarini i Tarannà guanyen els Respon.cat 2016 però també reben reconeixement Esteve, Celler Credo, BonÀrea, Fundació Joia i el barri del Raval

Redacció
21 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:07h
Foto dels representants de les empreses premiades
Foto dels representants de les empreses premiades | ACN
Sis empreses catalanes i un territori han estat reconeguts per les seves bones pràctiques i la seva trajectòria en matèria de RSE en l'acte de lliurament dels Premis Respon.cat, en la seva segona edició, que s'ha dut a terme aquest dilluns a la Seu Vella de Lleida. D'aquesta manera, s'ha volgut posar en valor la trajectòria socialment responsable de Menarini i Tarannà, una farmacèutica gran i pime del sector turístic. També s'han reconegut altres empreses per les bones pràctiques en àrees concretes.

Una pime, el Celler Credo, pel programa ambiental de col·laboració; una altra farmacèutica, Esteve, pel programa empresarial de voluntariat. El reconeixement a la gestió de la diversitat d'origen ha estat per BonÀrea Agrupa i per les bones pràctiques de reforma horària per la Fundació Joia. El barri del Raval de Barcelona ha estat reconegut com a territori socialment responsable.

El lliurament dels Premis Respon.cat 2016 s'ha dut a terme a la nau central de la Seu Vella de Lleida, on s'han aplegat prop de 150 persones. Els participants han estat representants d'empreses locals i d'arreu de Catalunya, així com també d'institucions públiques, privades i acadèmiques. L'acte ha estat presidit per la consellera de la Presidència, Neus Munté, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyats del president de Respon.cat i conseller delegat de DKV, Josep Santacreu.

La consellera Munté ha destacat que el concepte de la responsabilitat social per a les empreses és una ''oportunitat de millora'' i que actes com el de Respon.cat serveixen per donar visibilitat a aquest tipus de projectes, per al qual cosa hi ha el suport institucional del Govern al darrera.

Josep Santacreu ha destacat la voluntat de portar els Premis al territori, fet que s'ha fet realitat en aquesta segona edició i que preveu tenir continuïtat en altres comarques en futures edicions. Santacreu ha explicat que Respon.cat és una iniciativa empresarial nascuda fa dos anys amb la voluntat de fer que la responsabilitat social formi part de la manera catalana de fer empresa, és a dir, que es normalitzi plenament en la seva presència en el teixit empresarial.

Els Premis Respon.cat 2016 s'organitzen en conveni amb el Departament d'Empresa i Coneixement i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i la Cambra de Comerç de Lleida. Respon.cat és un organisme que vol implicar les empreses i les organitzacions empresarials més compromeses amb la Responsabilitat Social, amb l'objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de l'RSE a Catalunya. És un projecte de país vinculat a la competitivitat sostenible de les empreses, que focalitza l'RSE com a factor estratègic i cultural de les empreses. Neix el 2014 i es constitueix formalment el 2015, en aquest curt recorregut ha pasat de 33 a més de 60 empreses membres.

Els valors de les empreses premiades

El jurat ha destacat de Mernarini que és una empresa amb inquietuds socials, col·laboradora amb entitats i organisme s de caràcter altruista com l'Ateneu de Sant Roc o Càritas així com també que implementa mesures en flexibilitat horària per millorar la vida laboral i personal de l'equip. De Tarannà, Viatges amb sentit, el jurat ha valorat positivament la gestió sistemàtica de la RSI amb la seva activitat com a emissors turístics i els reptes que aquesta planteja: emissions de CO2, problemes amb la fauna, massificació turística, impacte local, valors dels clients i proveïdors, la innovació i la cura del seu equip.

El Reconeixement Respon.cat al programa empresarial de voluntariat ha estat per Esteve amb SMILES, un programa de voluntariat que contribueix a la millora de la salut i de la qualitat de vida de les comunitats properes i de la societat en general, i que està alineat amb el Objectius del Desenvolupament Sostenible. Esteve té una llarga trajectòria en programes de voluntariat, i sols el darrer 2015 s'ha incrementat el nombre de voluntaris en un 126% respecte de l'any anterior.

El Reconeixement Respon.cat a les bones pràctiques en la Gestió de la Diversitat d'Origen ha estat per BonÀrea Agrupa per desenvolupar accions destacades per a la integració com ara: selecció i acollida, facilitar l'habitatge, crèdits personals, serveis de gestoria, contractació fixa, formació i promoció interna, col·laboració amb la comunitat i creació de fundacions socials, entre d'altres.

Celler Credo ha rebut el Reconeixement Respon.cat al programa empresarial ambiental de col·laboració pel seu projecte vi biodinàmica Ratpenat, nascut des del compromís entre el Celler i el Museu de Ciències Naturals de Granollers per la defensa del medi ambient i els éssers vius que hi habiten. Credo és pioner en agricultura biodinàmica, una manera de cultivar que suposa un pas més enllà de l'ecologia, cercant la integració i l'harmonia de l'home amb l'ecosistema, entenent la vinya com a una comunitat biològica que respecte la biodiversitat i el paisatge d'on neixen els seus vins.

El barri del Raval ha estat reconegut com a Territori Socialment Responsable per una organització que hi treballa mitjançant la implicació de tots els agents del barri (organitzacions socials, culturals, agents econòmics i veïnat). Ho fan amb dos grans reptes: visibilitzar i reconèixer les accions responsables que desenvolupen els diferents agents i motivar més agents a implicar-se en l'impuls i el desenvolupament de projecte.

Finalment, la Fundació Joia ha rebut el Reconeixement a les bones pràctiques de la Reforma Horària per la seva implantació exemplar, amb actuacions clau com l'adopció de l'horari europeu, flexibilitat horària, hores d'assumptes propis, borsa d'hores per infant a càrrec i per a pares i mares majors de 75 anys per cura mèdica, tarda o matí lliure a la setmana, setmana de 38 hores i màxim 8 hores diàries de feina, entre d'altres.