La Fundació Orfeó Lleidatà utilitza la música com a eina per la cohesió social al Centre Històric

Un centenar de persones participen en els tallers de cant coral i de batucada que es porten a terme en el marc del projecte

Redacció
21 de novembre del 2016
Actualitzat a la 13:54h
Xavier Quinquillà amb Fèlix Larrosa i el representant de 'la Caixa'
Xavier Quinquillà amb Fèlix Larrosa i el representant de 'la Caixa' | ACN
La Fundació Orfeó Lleidatà ha posat en marxa aquest 2016 un projecte sociocultural al Centre Històric adreçat a joves i adults d'aquest barri de la capital del Segrià, i també a persones amb risc d'exclusió social. A partir de tallers de cant coral i de batucada, l'Orfeó busca obrir-se al Centre Històric però sobretot fer de la música i la cultura "una eina d'inclusió, de cohesió social i de normalització" d'aquest barri on l'entitat té la seva seu.

Entorn a un centenar de persones participen en les diverses activitats que s'estan desenvolupant en el marc de la iniciativa, en la qual l'Orfeó Lleidatà compta amb la col·laboració de diferents agents de l'àmbit social, educatiu i cultural del Centre Històric. El projecte, finançat per l'Obra Social 'la Caixa' i la Paeria, vol anar més enllà i, per això, a principis del 2017 s'iniciarà un taller de batucada per a joves de Balàfia, tot i que des de la Fundació Orfeó no es descarta portar-lo també a altres barris de la ciutat de Lleida

Les activitats es desenvoluparan fins al juny de 2017, tot i que la intenció és donar-hi continuïtat per tal de consolidar una oferta estable d'activitats musicals inclusives adreçades a persones i col·lectius vulnerables, segons ha explicat el director de la Fundació, Xavier Quinquillà. Així mateix, els participants podran demostrar les habilitats adquirides durant els cursos i tallers en les festes del Centre Històric o en el marc d'altres celebracions que es duguin a terme a la capital del Segrià, de la mateixa manera que podran actuar en la festa de final de curs que celebra l'Orfeó.

La iniciativa va nàixer gràcies a la implicació i la col·laboració de diferents agents de l'àmbit social, educatiu i cultural, com és el cas de l'Associació PROSEC, l'Alberg Municipal, l'Escola Cervantes, la Ciberaula del Centre Històric, la Fundació Jericó, la Fundació Arrels Sant Ignasi i l'Associació Agrupa't. El projecte es pot dur a terme gràcies al suport econòmic de l'Obra Social 'la Caixa', que hi aporta uns 8.000 euros, i de l'Ajuntament de Lleida.

Els participants valoren molt positivament poder participar en el projecte

Algunes de les participants del taller de cant coral per a adults han valorat molt positivament el fet de poder prendre part en aquest projecte liderat per l'Orfeó Lleidatà ja que els permet aprendre, en aquest cas el cant coral, i, a la vegada, fer noves amistats. La Dolors Hernández ha explicat que està passant una mala època i que "venir li fa augmentar l'autoestima". "Tant de bo ho fessin cada dia", ha remarcat. Per la Mihaela, el fet de participar en el taller cant coral "la fa sentit bé" i li permet "oblidar-se de les coses del dia a dia", opinió en la que ha coincidit amb la Floréncia, originària de Guinea Equatorial.