InduLleida inverteix 2,4 milions en una planta per aprofitar restes de fruites i hortalisses

La firma rep 1,6 milions d'ajuts europeus en el marc del projecte Agrimax

Redacció
19 de novembre del 2016
Actualitzat a les 20:24h
Un laboratori d'InduLleida
Un laboratori d'InduLleida | InduLleida
La firma Indulleida, amb seu a Alguaire (Segrià), ha anunciat aquest dissabte a través d'un comunicat la inversió de 2,4 milions d'euros en una planta que utilitza com a matèria primera la la biomassa vegetal resultant de la transformació de fruites i hortalisses. Aquesta acció, inclosa al projecte europeu Agrimax, compta amb el 70% de subvenció de la Unió Europea, 1,6 milions.

Agrimax desenvoluparà una planta amb un enfocament de biorefineria, entesa com l'aprofitament de les diferents fraccions disponibles als vegetals. L'objectiu és millorar els processos per extraure quantitats significants de components valuosos d'aquest rebuig de la indústria alimentària que actualment no s'està aprofitant. Indulleida ha doblat durant la campanya 2015 / 2016 el processament de verdures. S'ha passat de 2 milions de quilos (fonamentalment tomàquets i pastanagues) a 4 milions de quilos transformats ampliant la gamma de matèries primeres transformades.

Així, a banda de les fruites i verdures processades de manera habitual, durant la passada campanya es va ampliar la gamma de sucs de fruites amb verdures com bròquil, cogombre, col, enciam, espinacs, carbassa, carabassó i pebrot, entre d'altres. Això ha permès a l'empresa lleidatana accedir a noves receptes i productes i alhora augmentar l'activitat industrial.

El projecte crearà dues plantes pilot (la d'Indulleida i una altra a Itàlia, a l'empresa SICCA) per demostrar la viabilitat tècnica de diferents tecnologies de valorització per tractar biomassa d'origen agroalimentari. A banda, demostrarà la utilització dels compostos i barreges obtingudes per aplicacions en alimentació, embalatge i productes agrícoles.

Segons Indulleida, el projecte contribuirà a la competitivitat dels sectors agrícola i alimentari així com al desenvolupament del món rural. Aquests dos sectors, l'agrícola i l'alimentari, suposen més de 15 milions de llocs de treball (el 7,6% del mercat laboral) a la Unió Europea, per tant són sectors de gran importància en l'economia d'Europa.

El nou procés proporcionarà diversos compostos d’origen natural i productes derivats amb millors característiques mediambientals i més eficiència; biopolímers, cobriments i additius per bioplàstics i embalatges, però també fertilitzants i additius alimentaris com colorants, espessidors, estabilitzants, antioxidants i conservants, tots ells naturals.
Això impulsarà la substitució de substàncies sintètiques no renovables per components d'origen natural en diferents aplicacions.

El consorci Agrimax compta amb un pressupost total de 15,5 milions d'euros, una subvenció europea de 12,4 milions d'euros i la participació de 29 socis de 10 països diferents. Onze dels agents del programa són del món acadèmic i instituts tecnològics, i els altres 18 participants són industrials (12 pimes i 6 empreses grans). Entre ells, destaquen els catalans IRTA, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Indulleida i la pime tecnològica IRIS que coordina el projecte. Les entitats sense ànim de lucre han obtingut el 100% del finançament per les seves parts del projecte, mentre que les empreses han obtingut el 70% d'ajut de la Unió Europea.

La Unió Europea genera anualment 700 milions de tones de residus agrícoles. A més, aproximadament un terç de tota la producció mundial d'aliments es rebutja cada any, la qual cosa suposa al voltant d'1,3 bilions de tones anuals segons la FAO. Es malgasta aliment durant tota la cadena, des del camp fins als consumidors. El camí cap a una Europa eficaç en la utilització de recursos considera el sector alimentari com un sector clau que necessita moltes millores en aquest sentit per abastir el creixement de població.