L'IRBLleida descobreix les mol·lècules que poden detectar l'ictus de manera precoç

La troballa permetrà el desenvolupament futur d'indicadors de lesions relacionades amb la falta de sang al cervell

Redacció
19 de novembre del 2016
Actualitzat a les 10:09h
Membres de l'IRBLleida
Membres de l'IRBLleida | IRBLleida
Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han descobert un nou conjunt de molècules en sang relacionat amb les lesions per falta d'irrigació cerebral i la seva afectació. Aquesta troballa -que s'ha publicat a EBioMedicine- permetria el desenvolupament futur d'indicadors (biomarcadors) de lesions relacionades amb la falta de sang al cervell, cosa que faria possible un senzill diagnòstic i pronòstic de l'anomenat atac isquèmic transitori (AIT) o del dèficit d'irrigació cerebral de curta durada, que ara només es pot fer mitjançant la tècnica de difusió per ressonància magnètica, que no sempre està disponible als hospitals on atenen els pacients amb AIT. Per tant, podria ajudar a abaratir i agilitzar la detecció d'aquestes patologies.
Es tracta d'una col·laboració entre els grups de Neurociències Clíniques i Fisiopatologia Metabòlica de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida)-Universitat de Lleida.

En aquest estudi s'han analitzat dos grups de pacients amb AIT (129 pacients del grup original i 152 pacients del grup de validació) de l'hospital universitari Arnau de Vilanova. El resultat ha estat el descobriment d'onze molècules que poden permetre identificar els pacients amb afectació al teixit per falta d'irrigació. Entre aquestes molècules destaquen la creatinina, així com les lisofosfatidilcolines i els lisofosfolípids (uns tipus particulars de lípids), que podrien esdevenir biomarcadors amb gran rellevància clínica, i abaratir i agilitzar la detecció d'aquestes patologies.

Aquest treball ha estat finançat per la Generalitat de Catalunya-Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca, el Ministeri de Sanitat Espanyoli la Fundació La Marató de TV3. També ha tingut el suport del Fons Europeu de Desenvolupament Regional 'A way to build Europe'.