La Paeria preveu 13 milions en inversions en el pressupost del 2017

El consistori calcula uns comptes que estaran al voltant de 163 milions d'euros comptant inversions

18 de novembre del 2016
Actualitzat a les 18:34h
Montse Mínguez i Àngel Ros durant la roda de premsa
Montse Mínguez i Àngel Ros durant la roda de premsa | Àlvar Llobet
El govern de la Paeria de Lleida ha presentat aquest divendres la proposta de pressupostos que debatrà amb els grups municipals abans del ple de la setmana vinent. L'executiu d'Àngel Ros ha presentat uns números continuistes, "perquè encara no s'ha sortit de la crisi",segons Ros, en els quals es preveu 13 milions d'euros en inversions i un estalvi d'1'5 milions. En aquest sentit, el govern de Lleida preveu uns ingressos de 151,4 milions mentre que en calcula 150 de despeses. Comptat i debatut, el consistori preveu uns comptes que estaran al voltant dels 163 milions d'euros.

​Sobre les despeses, la regidora d'Hisenda Montse Mínguez ha desgranat les àrees més importants, entre les quals destaca la de cohesió social, educació i ocupació, que arriba a 31,1 milions, un 23,5%. En aquest àmbit, la Paeria contempla gastar-se 27,2 milions en serveis per a la ciutat, 21,7 en urbanisme i via pública i 18,5 en seguretat, civisme i règim interior.

​En aquest apartat també es destaca la reducció d'un 2,2% de la despesa de personal de l'Ajuntament de Lleida (perquè no haurà de pagar la paga extra endarrerida), la dels diners que injecta el consistori a l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU), que passa de 4,8 a 3,5 milions (un 27% menys) i la variació dels actius financers, que cau un 17%.

On sí es pressuposten diners per gastar és en la compra de l'aigua de la mancomunitat de Pinyana. En aquest sentit, Mínguez ha indicat que s'hi destinen 2,5 milions, uns diners que podrien acabar a l'apartat d'inversions en el cas que s'aprovés l'augent de la tarifa d'aigua. Aquest fet suposa que el resultat final de despeses que contempla la Paeria s'incrementi en un 0,47% respecte el 2016.

Baixar l'IBI sí era possible

​Pel que fa als ingressos, l'equip de govern destaca l'augment dels impostos directes tot i la baixada de l'Impost de Béns Immobles (IBI) del 2%. En aquest aspecte, Mínguez ha recordat que aquesta reducció queda equilibrada amb diners que provenen, entre altres coses, de l'augment de més immobles al padró. Els impostos municipals (directes i indirectes) suposen quasi la meitat d'ingressos que tindrà el consistori l'any vinent. En aquest apartat, el govern passa dels 148,5 milions d'ingressos als 150,3, un 1,2% més.

Un milió per a processos participatius

​En la carpeta d'inversions, el consistori pressuposta 13 milions, dels quals un es vol destinar a processos participatius. Ros ha apuntat que considera aquesta una quantitat "molt raonable" per tirar endavant els projectes que puguin sortir de la ciutadania i que sigui consensuada amb el govern municipal. Sobre aquesta qüestió, Ros també ha indicat que es crearan quatre audiències públiques amb diferents col·lectius de la ciutat.

​El regidor d'Urbanisme Fèlix Larrosa ha posat l'accent en els diners que es destinaran a inversió de terrenys, els plans de barris (que es centraran en el Centre Històric i Noguerola) i les inversions en edificis municipals. En aquest cas, Larrosa ha destacat del nou Museu Morera, un projecte que la Paeria finançarà en la seva primera fase amb l'acompanyament d'altres administracions, amb l'estalvi aconseguit i la venda de terrenys.

Precisament aquest ha estat un dels punts en els quals Larrosa ha posat èmfasi. El regidor socialista ha recordat que hi ha plans que vénen amb ajudes incorporades d'altres institucions.