Un documental explicarà com les famílies jueves van fugir de l'Holocaust pel Pirineu

Aquest projecte inclourà el testimoni dels qui ho van viure en primera persona i de familiars de refugiats

Redacció
16 de novembre del 2016
Actualitzat a les 19:20h
Joan Reñé amb una supervivent de la fugida de l'Holocaust
Joan Reñé amb una supervivent de la fugida de l'Holocaust | ACN
Un documental de la XAL i la Diputació de Lleida sobre el projecte "Perseguits i salvats" vol donar a conèixer a tot el món la història de famílies jueves que van travessar els Pirineus fugint de l'holocaust nazi. Aquesta filmació té com a finalitat explicar allò que va succeir i posar de rellevància la solidaritat que el poble català va tenir amb el poble jueu, ajudant-los a travessar els Pirineus o acollint-los un cop a territori català.

El documental destacarà el paper dels pirinencs que en aquell moment van ajudar la gent que arribava pels Pirineus sense esperar res a canvi, a través de testimonis que van viure els fets en primera persona i de familiars. Joan Reñe, president de la Diputació de Lleida, ha explicat que aquest episodi de fa 70 anys ha de ser un model per Europa i la crisi de refugiats que està patint.
 
Paquita Sitzer (París, 1937), és un dels testimonis directes d'aquells fets que inclourà el documental. Actualment viu a Caracas (Veneçuela) i l'octubre de 1942 va creuar els Pirineus al costat dels seus pares i el seu germà. Sitzer agraeix al poble català l'acollida que els van fer i ha explicat que gràcies a ''gent senzilla'' del poble de Les no va ser deportada a França.

Raphael i Alice Ekman són néts d'Adolphe Ekman (França, 1925) fugitiu dels nazis la primavera de 1944 a través del Pirineu de Lleida (Alós d'Isil, Pallars Sobirà). Raphael actualment viu entre París i Barcelona.

Alice Ekman ha explicat que han fet el camí que al seu dia va fer el seu avi per retre-li un homenatge a ell i a la resta de persones que van travessar els Pirineus, però també per agrair a la gent que els van acollir un cop a Catalunya. Ekman ha explicat que el seu avi recorda encara avui dia aquells fets i la duresa de la travessa. Durant el camí de fugida van perdre dos companys i un va arribar ferit. Arribar a Montgarri, a la Val d'Aran, els va suposar la llibertat, ha afegit.

Raphael Ekman ha destacat que la idea del documental hagi sortit del poble català i no de cap associació jueva, en aquest sentit ha afegit que el problema del racisme afecta a tot el món i no solament a qui el pateix.

L'enregistrament del documental s'ha fet aquests dies al Pirineu lleidatà. El rodatge s'ha fet seguint les rutes que van recórrer els protagonistes per la Val d'Aran i el Pallars Sobirà. El documental està basat en el projecte 'Perseguits i salvats', nom amb què la Diputació de Lleida ha senyalitzat i donat a conèixer el que foren punts i camins d'evasió de persones jueves que fugien de l'Holocaust durant la II Guerra Mundial.