ERC planteja un nou model de finançament que sigui més equitatiu per als municipis

La formació portarà aquesta proposta al debat dels pressupostos de la Diputació per al 2017

Redacció
11 de novembre del 2016
Actualitzat a les 16:46h
Jaume Gilabert ha presentat el nou model d'ERC
Jaume Gilabert ha presentat el nou model d'ERC | ERC
Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat un nou model de governança a la Diputació de Lleida, encaminat a millorar l’autonomia municipal, partint de la base d’establir criteris clars, equitatius i transparents en el finançament municipal i així poder donar una resposta adequada a les necessitats de cada municipi atenent a la realitat de cadascun d’ells. Aquesta proposta, serà plantejada en el debat dels pressupostos de la Diputació per al 2017.
 
Per al portaveu d’ERC a la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, "els ajuntaments són l’administració més propera a la ciutadania, per això han de ser unes entitats autònomes, que no estiguin pendents de rebre subvencions. Defensem un nou model, un nou sistema, que els permeti l’autonomia suficient, superant el model actual per donar lloc a un nou sistema de redistribució dels recursos i garantir que tothom rebi les aportacions econòmiques amb les mateixes garanties. La República Catalana que volem ha de ser la república de les persones".
 
Els republicans, han manifestat que "d’acord amb els pressupostos actuals, el 22% dels ajuts destinats als ajuntaments són atorgats a criteri discrecional des de presidència atenent a criteris polítics. Aquest import suposa un 6,45% del pressupost de la Diputació. És evident que hem de vetllar per garantir el principi d’equitat, doncs tots paguem impostos per igual, per tant, els municipis tenen dret a rebre finançament per igual".
 
Referent a les administracions supramunicipals, Gilabert ha comentat que "estem bastint la nova República, que ha de ser en format descentralitzat, simplificant l’organització territorial de l’Administració Pública i racionalitzant els recursos, un format que reforci els governs locals i les vegueries. En aquest context, les entitats d’elecció indirecta han de ser òrgans de gestió i coordinació dels recursos per als ajuntaments i la ciutadania, i han de fugir del model actual de decisió política".
 
Així, els republicans han donat a conèixer el nou model de Contracte Programa per al món local, un model obert a l’equip de govern i a tots els partits polítics de la Diputació, que segons Gilabert "ha de permetre una major planificació municipal obtenint un acord de finançament plurianual tancat en base a uns criteris clars i objectius".
 
Aquest nou model de finançament dels ajuntaments, ‘mantindria pel 2017 les convocatòries finalistes actuals amb bases que tothom pot sol·licitar (llars infants, consultoris mèdics, socorristes, aigua, camins, etc.), però reduiria notablement el total d’ajuts directes que s’adjudiquen des de presidència de la Diputació que es redistribuirien en una nova línia d’ajuts tancats calculats a partir d’una fórmula matemàtica, seguint el mateix criteri que ja s’utilitza actualment per al Pla d’Inversions Locals de la Diputació o per al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC)’.
 
Per a Dionís Guiteras, secretari d’Ens Locals Supramunicipals d’ERC "som davant d’un paradigma social diferent al que l’administració ha de respondre de forma eficient, aprofitant i gestionant al màxim de bé tots els recursos, i aportant un bon bagatge en el procés de construcció de la nova República".
 
Gilabert ha conclòs afegint que per "Esquerra Republicana de Catalunya, els ajuntaments, els nostres governs locals, juguen un paper clau de país. Imprescindibles per a construir el model de país que volem, ja que representen el vehicle que ens ha de conduir a un nou model de societat més justa, equilibrada i cohesionada. És en aquest entorn, que l’administració ha de ser més propera als ciutadans i el model de democràcia i l’exercici públic han de permetre les eines per a satisfer les necessitats i reclamacions de la ciutadania".