Desenes de comerços lleidatans tanquen abans per defensar la reforma horària

Un total de 170 establiments han tancat a les set de la tarda per demostrar que la vida laboral i la professional són compatibles

Redacció
10 de novembre del 2016
Actualitzat a la 1:08h
Una noia abaixant la persiana
Una noia abaixant la persiana | ACN
Un total de 170 establiments comercials de la ciutat de Lleida s'han sumat aquest dimecres a la Diada per a la reforma horària i, de forma excepcional, han tancat portes a les 19 hores. Es tracta d'una acció simbòlica promoguda des de l'associació Slow Shop Lleida amb l'objectiu de sensibilitzar ciutadania i empresaris sobre els avantatges de fer uns horaris més raonables que permetin conciliar la vida laboral i familiar i disposar també de temps per dedicar-lo a altres activitats, afavorint així un major benestar de les persones. Segons la presidenta d'Slow Shop Lleida, Juliana Fernandes, el canvi d'horari impacta principalment en la salut de les persones però també en els seus hàbits diaris. "Portem un desfasament horari de dues hores respecte a la majoria de països europeus i que amb l'esforç col·lectiu dels ciutadans i de les entitats públiques es pot ajustar", ha defensat.

Més d'un centenar d'establiments comercials, de serveis, empreses i oficines de la capital del Segrià s'han adherit a la Diada per a la reforma horària, convocada aquest 9 de novembre per Slow Shop Lleida, amb la voluntat de demostrar que és possible fer uns horaris més racionals a la feina i, a la vegada, posicionar Lleida com a ciutat que valora el benestar i la qualitat de vida dels seus ciutadans. La proposta de la Diada, a la qual també s'han sumat grans cadenes com és el cas de Zara o Gotta, passava per fer un horari compactat que permetés als establiments avançar el tancament de l'activitat aquest dimecres a les 19 hores, tot i haver obert més aviat de l'habitual.

La presidenta d'Slow Shop Lleida ha remarcat que la necessitat de poder conciliar la vida familiar i laboral és cada vegada més important. Aquesta situació de desorganització horària deriva en seriosos obstacles per a la competitivitat i la producció empresarial, en l'augment de riscos psicosocials de les persones treballadores, la persistència de la divisió sexual del treball amb el manteniment de la desigualtat de gènere, els problemes de salut derivats de la manca de son en adults i infants, els baixos rendiments educatius, la manca de temps familiar i personal per al lleure i la cultura, l'activisme social i en una disminució del benestar de la societat en general, segons ha detallat Fernandes.

Per això, l'objectiu de la Diada per a la reforma horària a la capital del Segrià pretenia "viure en horari europeu per un dia", segons la presidenta d'Slow Shop Lleida. Tot i reconèixer les dificultats d'estendre la mesura a la resta de l'any, Fernandes s'ha mostrat molt satisfeta per les adhesions rebudes, moltes a darrera hora, i ha destacat que la iniciativa suposa "un bon punt de partida" per conscienciar empresaris i ciutadania en general "que és possible fer uns horaris més raonables" a la feina que afavoreixin a la conciliació laboral i familiar i aportin un major benestar de les persones. "Tancar tard i obrir més hores el negoci no vol dir obligatòriament obtenir una major productivitat, ha defensat.

Els establiments comercials adherits han valorat positivament la campanya ja que "fem moltes hores i si els clients poguessin seguir aquests horaris ens aniria fenomenal perquè ens permetria poder conciliar la vida familiar, que és l'objectiu d'aquesta iniciativa", segons ha explicat Àngels Monrabà, de la botiga de llenceria Monrabà de l'Eix Comercial.

Per la seva banda, el Xavier, comercial de Luque Joiers, assegura que "li agradaria poder fer tenir una vida més normalitzada, tenir més temps per estar amb els fills i fer més coses al marge del negoci". En aquest sentit, ha deixat clar que "hem de viure del comerç però ho voldríem compaginar amb la vida privada i, per fer-ho, calia començar d'una manera o altra" com ha estat tancant aquest dimecres a les 19 hores, mesura que la joieria no descarta aplicar també altres dies.

Els comerciants, però, reconeixen de les dificultats que comportaria tancar cada dia a les set del vespre, de la mateixa manera que no obrir dies festius, ja que en certa manera s'hi veuen obligats per la competència que els comporta l'obertura de grans cadenes i franquícies.

L'associació Slow Shop Lleida està formada per més d'una vintena de establiments de la ciutat, fomenta el comerç de proximitat, la sostenibilitat econòmica de la ciutat, la humanizació dels barris, la creació de llaços entre les comunitats, sinergies entre els comerços i té com a valor secundar la conciliació familiar i laboral. En els darrers mesos, l'entitat ha dut a terme xerrades amb l'objectiu de difondre els avantatges de replantejar horaris tal com promou la iniciativa ciutadana per a la reforma horària encapçalada per Fabian Mohedano, i a la vegada sumar adhesions a la Diada d'aquest dimecres ja que "l'èxit d'aquesta iniciativa ha estat la suma d'esforços entre les associacions i entitats".

La Diada per a la reforma horària ha comptat també amb el suport de PIMEC, la FECOM, la Cambra de Comerç de Lleida, Funde, així com de les associacions de comerciants de l'Eix Comercial, de la Zona Alta i del Centre Històric, entre altres. Cal recordar, a més, que el Ple de l'Ajuntament de Lleida va aprovar per unanimitat en el Ple municipal de setembre una moció presentada per Slow Shop Lleida de suport a la Diada d'aquest 9 de novembre i a la reforma horària que promouen Slow Shop Lleida i institucions i altres entitats d'arreu del país.