Es compleixen deu anys del crim de Cappont i l'Audiència es nega a arxivar el cas

Sis crims més comesos en l'última dècada segueixen sense resoldre's a Ponent

Redacció
09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:48h
L'Audiència de Lleida i els jutjats amb la Seu Vella al fons
L'Audiència de Lleida i els jutjats amb la Seu Vella al fons | ACN
El 9 de novembre de 2006 un encaputxat va matar de sis trets Isaac Martínez, de 26 anys, quan sortia amb el cotxe del seu aparcament, al carrer Riu Ter del barri de Cappont, a Lleida. Aquest dimecres es compleixen deu anys del 'crim de Cappont' i el cas segueix sense resoldre's. L'únic detingut per aquest crim va quedar en llibertat per falta de proves. La família, però, segons el seu advocat, Pau Simarro, espera que la ciència avanci i es pugui relacionar la pólvora del lloc del crim amb restes a la roba del sospitós ja que aquests fets prescriuen després de 25 anys.

L'advocat del detingut ha intentat fins a en tres ocasions que s'arxivi definitivament el cas. L'última, aquest 2016, però l'Audiència de Lleida va rebutjar aquesta petició i manté l'arxivament provisional, segons ha explicat Simarro. El cas de Cappont, però, no és l'únic crim sense resoldre's. A Ponent hi ha almenys sis crims més comesos en els últims deu anys que segueixen sent un 'cas obert' perquè no hi ha cap detingut o són casos en que es va jutjar algú, però va quedar absolt. L'intendent dels Mossos d'Esquadra a Lleida, Xavier Monclús, assegura, però, que cap cas es dóna per tancat i que se segueix investigant "sempre".
 
El més recent de crims sense resoldre és l'apunyalament mortal d'un jove de vint anys i origen romanès durant una baralla al camp de futbol d'Albatàrrec (Segrià), el 29 de maig d'aquest 2016. Segons els veïns, els implicats a la baralla eren temporers però no treballaven a Albatàrrec sinó a municipis pròxims. Tot i que els Mossos d'Esquadra van prendre declaració a diversos testimonis, no es va arribar a detenir ningú.

L'any passat es va cometre un altre crim, encara sense resoldre. En aquest cas sí que hi va haver un detingut però el jutge el va deixar en llibertat per falta de proves. Es tracta del crim de la Zona Alta de Lleida en què un metge de 82 anys va morir quan algú el va apunyalar al pit a la plaça dels Amics de Lleida, el 12 de juny de 2015. La causa es va arxivar provisionalment ja que dos informes dels Mossos van donar negatiu en sang als ganivets del sospitós, però la investigació segueix oberta. La fiscalia considerava el detingut autor també de l'apunyalament a un Guàrdia Civil retirat, que va resultar ferit, dos mesos abans a la mateixa Zona Alta de Lleida, però tampoc hi havia prou proves per relacionar-lo.

Un altre crim sense resoldre, en aquest cas perquè l'únic detingut, acusat i jutjat va quedar absolt, és el de l'avinguda Catalunya. El jurat popular va declarar no culpable l'acusat d'assassinar un home a l'avinguda Catalunya de Lleida l'octubre del 2011. Van considerar que no existien proves contundents per incriminar-lo, com ara el fet que en la barra de ferro considerada l'arma del crim no s'hi trobessin restes de cap tipus.

També al 2011, concretament el 9 de juny, una dona d'uns 25 anys va aparèixer morta al carrer Leandre Cristòfol de Lleida, a la zona dels Instituts. Es tractava d'una dona que es dedicava a la prostitució de nacionalitat estrangera. El cos de la víctima presentava un fort cop al cap i l'Àrea Territorial d'Investigació dels Mossos va confirmar que la seva mort havia estat violenta. Encara no s'ha detingut ningú per aquests fets.

Com el cas de l'avinguda Catalunya, també va ser jutjat i absolt per l'Audiència de Lleida l'acusat d'assassinar l'empresari lleidatà Santiago Mir. La Sala va coincidir amb la defensa que no hi havia proves suficients per declarar-lo culpable dels delictes d'assassinat, robatori amb violència i intimidació, tinença il·lícita d'armes i robatori de vehicle. El jutge considerava insuficient per condemnar-lo la identificació que va fer de l'acusat la dona de la víctima, testimoni dels fets. A la sentència s'explicava que es considerava provat que el dia de l'assassinat, l'1 d'agost de 2009, quatre homes encaputxats van assaltar la casa de la víctima i que un d'ells va matar Santiago Mir però que no existien proves "prou contundents" per assegurar que l'acusat va ser un d'ells.

En aquesta última dècada tampoc s'ha resolt la mort d'un jove d'origen magrebí que va aparèixer mort el 18 de gener de 2009 en una finca d'Aitona, propera a l'abocador de residus municipal. El noi havia mort a causa de diversos cops al cap i el cos es trobava en un estat de descomposició avançat. Es va detenir diverses persones però finalment no es va arribar a acusar ningú dels fets.

Pel que fa al Pirineu, l'únic cas que segueix obert és l'assasinat d'un home a la Torre de Cabdella (Pallars Jussà). Va ser apunyalat a l'estómac el 21 de juny de 2011 al costat de casa seva. Durant la investigació es van interrogar diverses persones del seu entorn més pròxim però finalment no es va acusar ningú.