Festa Major

Des de quan es celebra la Festa Major de Balaguer el 9 de novembre?

El llibre verd de la ciutat recull que el consistori va demanar al govern el 1846 la inclusió de la festivitat al calendari

per Àlvar Llobet , Balaguer, 8 de novembre de 2017 a les 21:00 |
Els gegants, una tradició que s'ha mantingut | Arxiu Comarcal
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Balaguer celebra les festes del Sant Crist des de fa segles. Tot i que no hi ha una data exacta que documenti quan es va començar a fer festa en honor al patró de la ciutat, sí que hi ha evidències que des del segle XVII es festejava el dia del patró amb una celebració purament religiosa. A la ciutat, la tradició es va anar complementant, amb el pas del temps, amb algun acte de caire més lúdic com un ball o un àpat popular.

L'any 1846, l'Ajuntament de Balaguer vol dotar d'oficialitat aquesta festa. És per aquest motiu que demana "al govern de sa Majestat" Isabel II que dibuixi al calendari una creu el dia 9 de novembre per significar la festa en honor al Sant Crist. Segons hi figura al llibre verd de la ciutat consultat per aquest diari, aquesta petició és acceptada pel govern després que fos avalada pel Bisbe d'Urgell. L'executiu trasllada la demanda del consistori al Ministeri de la Marina, que tenia competències en qüestió de calendaris.


​La tramitació d'aquesta oficialització de la Festa Major dura dos anys, de manera que és el 1848 quan Balaguer celebra per primer cop la seva festivitat local amb presència al calendari. Aquesta gestió va acompanyada, també, de l'aprovació d'una fira que es preveu pel 15 de maig.

 

Participació