Arqueologia

Tàrrega preserva un tram de l'antiga muralla medieval descobert arran unes obres

Són restes del segle XIV localitzades als baixos d'un immoble privat i que han estat objecte d'una intervenció arqueològica

per Redacció, Tàrrega | 8 de novembre de 2016 a les 17:21 |
Restes de la muralla de Tàrrega | Aj Tàrrega
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'adequació d'un immoble de titularitat privada ubicat al carrer del Carme 31 de Tàrrega ha possibilitat la catalogació i preservació d'un tram de l'antiga muralla de la vila medieval, que va ser construïda entre els anys 1366 i 1370. Arran de l'aparició d'aquest vestigi i després d'un acord amb els propietaris, el Museu Comarcal de l'Urgell va endegar una excavació arqueològica a la planta baixa de l'edifici.

D'aquesta manera, durant els darrers mesos s'han pogut documentar les restes a la vegada que el pany de muralla posat al descobert s'ha conservat i integrat dins l'adequació de l'immoble, el qual acull actualment una clínica dental. També ha col·laborat en les tasques arqueològiques la brigada municipal netejant el revestiment de paret que cobria bona part de la muralla, sempre sota la supervisió del Museu Comarcal de l'Urgell.

 
Els treballs, dirigits per l'arqueòloga Marta Aguilar, han permès confirmar que les restes corresponen a la muralla bastida al segle XIV, entre els anys 1366 i 1370. Així mateix, la intervenció ha permès localitzar el fonament de la muralla a 1,4 metres de fondària. El tram documentat és de 12 metres de llargada i una alçada de 3,61 metres. Es creu que el segment descobert va quedar integrat en les construccions d'època moderna que es van erigir a la zona en enderrocar la muralla a mitjans del segle XVIII.

Des del Museu Comarcal de l'Urgell es valora molt positivament aquesta descoberta ja que és un dels pocs trams de muralla conservats en alçat a Tàrrega. La regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Tàrrega i el Museu Comarcal de l'Urgell han volgut destacar la bona entesa amb els propietaris i els llogaters de l'immoble per facilitar els treballs arqueològics i la conservació de les restes.

 

Participació