La peculiar primera crònica futbolística de Balaguer

El Museu de la Noguera estrena aquest dimarts l'exposició sobre els 100 anys de futbol a la ciutat

08 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:10h
Imatge d'un partit a Balaguer dels anys 60
Imatge d'un partit a Balaguer dels anys 60 | Museu de la Noguera
El Museu de la Noguera inaugura aquest dimarts l'exposició "Balaguer, un segle de vida, cent anys de futbol", un repàs per la història d'aquest esport a la capital de la Noguera. Comissariada per l'historiador i periodista Joan Bové, la mostra és un compendi de fotografies, documents i objectes que configuren el relat històric del futbol a la ciutat. Paral·lelament a l'exposició es presentarà el proper dijous el llibre del centenari, escrit pel mateix Bové i editat pel Museu de la Noguera.

En aquesta publicació s'hi pot llegir la primera crònica futbolística que s'ha trobat publicada. Es tracta d'un text que es va escriure a la revista local "Estisorades" l'any 1918 i que versava sobre un partit disputat el 4 de juny entre dos equips, el team groc i el team blau. En l'escrit s'hi poden apreciar diverses paraules escrites en anglès degut a l'argot que s'utilitzava en aquells temps fruit de la influència del Regne Unit, el país on va nàixer el futbol.

La primera crònica de la història futbolística de Balaguer

"El diumenge ans del dia de Corpus hi hagué partit al camp del Hostal Nou. Fou un partit que a pesar de la mandra que ja's començaba a posar al llombrigo, va ésser bastant animat. Un jogador nou, al primer team va lluir la samarreta blava; mixt esquerra fou el seu lloc, es lo Cico, aquell cama-llarc botigué de roba, currido, saragater, exnegociant amb gorres japoneses, articles de goma, navajes d'afeitar, ulls de poll, aeroplans etz. etz... es un noi que arrivará lluny.
​A la primera part, els grocs, ó sigui el segon team lograren entrar un goal que l'entra'l Camacho amb una directa molt maca. Els mitx centros estaben desastrosos, dels blaus lo Rialla (Tonet) amb una mandra terrible i'l Prats dels grocs estaba groc i les tirava sempre al au.
Lo Carné de referee infame.
​Lo Sánchez la primera vegada d'estar estupendo. Els demés aixís aixís. Els porters immillorables. A la segona part els blaus picaven més que'l sol quan pica. Un goal que ni amb col-crem hauria entrat tan finet fou entrat pel Lasala; i un altre goal per no quedar malament i per fer-li pendre ánimos fou entrat pel nou jogador Cico.
​Lo partit acabà amb dos goals a un a favor dels blaus.
​Després del partit una forta tanda d'entrenació del goal quiper, defenses i un mitx del primer team i'l porter del segon, va tenir lloc. A dos quarts de nou de la tarde feiam el shoot de la nit, i després vam anar a fer el chut de la nit al ball.
​El porter Bosch s'ha comprat unes genolleres. Sembla un cavall dels oros".