Cinc noves empreses contracten espais al Parc Científic de Lleida

El consell d'administració del PCiTAL aprova el pressupost per al 2017, que superarà en gestió corrent els 1,6 milions

Redacció
04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 12:00h
Reunió del consell d'administració del Parc Científic i Tecnològic
Reunió del consell d'administració del Parc Científic i Tecnològic | Paeria
Cinc noves empreses han signat els contractes d'arrendament d'espais del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) entre l'1 d'abril i el 30 de setembre del 2016. Concretament, són les companyies Neodiagnóstica (MyADNLab), que es dedica a la recerca sobre genètica aplicada; France Telecom España, per a serveis de telecomunicacions; Transerveto, una empresa de logística i transports; Interior Designer Project, que realitza projectes d'interiorisme, i Oficina de Cooperación Universitaria, que presta serveis TIC i de consultoria.

Així mateix, Dietary Molecular Diagnostics, que treballa en genètica i alimentació i ja estava ubicada al Parc Científic de Lleida, ha ampliat el seu espai. A més, altres vuit empreses negocien en aquest moment la seva ubicació o ampliació d'espai al parc. Altrament, el consell d'administració del PCiTAL ha aprovat aquest dijous el pressupost per al 2017, que superarà en gestió corrent els 1,6 milions d'euros.

Des de l'inici del 2016, el Parc Científic de Lleida ha incorporat onze noves empreses i altres quatre han ampliat espais. Després de la reunió del consell d'administració, el president del PCiTAL i rector de la Universitat de Lleida, Roberto Fernández, ha posat de relleu la importància que algunes d'aquestes empreses "són 'spin offs' de grups de recerca de la UdL, que es constitueixen per explotar patents" com, per exemple, GESGEN, Summa Precisió i Biomeb (Dietary Molecular Diagnostics).

El rector de la UdL ha indicat que el Parc continua funcionant amb normalitat, que creix més en prestacions i en empreses, que fa obres per remodelar-se i que "cada cop és més eficaç". I ha remarcat "les 1.500 persones que hi treballen actualment, pel que suposen quantitativament i qualitativa, donat que són professionals del sector, majoritàriament joves que tenen projecció, preparació i experiències professional".

Sol·licitat el 50% de l'import de rehabilitació de l'antiga Capitania d'Artilleria als FEDER

El consell també ha estudiat el projecte de rehabilitació de l'edifici de l'antiga Capitania d'Artilleria per destinar-lo a seu de les empreses TIC, tal com ha explicat l'alcalde de Lleida i vicepresident del PCiTAL, Àngel Ros, que ha avançat també que en els pròxims dies es començaran les negociacions amb l'AEPI per abordar aquesta qüestió.

Un cop finalitzat l'avantprojecte, s'ha presentat a la Unió Europea, tot sol·licitant l'ajut del fons FEDER per al 50% de l'import de les obres, que suposa prop d'1,5 milions d'euros, "tot i que també és una inversió que es contempla dins del pressupost municipal", tal com ha detallat Ros. Es preveu abordar l'execució del projecte en 3,5 anualitats des del 2017 fins al 2020. La posada en marxa del nou equipament permetrà incorporar 400 nous treballadors al Parc Científic.

D'altra banda, el consell ha revisat les darreres actuacions de millora realitzades al Parc com ara la modificació dels accessos i la circumval·lació, les millores en els edificis 23A i Incuba, la instal·lació de noves càmeres de seguretat amb més sensibilitat i definició i l'aplicació de mesures d'estalvi energètic. Així mateix, s'ha centralitzat el servei de consergeria, atenció a les visites i paqueteria i el QR Cafè, concessionari dels serveis de restauració del PCiTAL, ha ampliat l'espai.

Finalment, els membres del consell d'Administració han aprovat els pressupostos del 2017 que superaran en gestió corrent els 1,6 milions d'euros. Els pressupostos preveuen la reducció de l'1% de les despeses del Parc i l'augment de l'1% d’ingressos.

El Maqcentre s'integra al centre tecnològic Eurecat

El consell d'administració del Parc Científic de Lleida també ha informat que la Fundació Maqcentre s'ha integrat al centre tecnològic Eurecat en una operació que reforça la seva dinàmica d'integracions i d'aliances amb els principals agents del sistema d'innovació catalanes, gràcies a un acord estratègic de col·laboració amb el Parc Científic i Tecnològic i Agroalimentari i la UdL. Ros ha explicat que, d'aquesta manera, s'ha aconseguit que el Maqcentre s'incorpori en una organització més dedicada a la innovació empresarial, conservant la seva actual seu al PCiTAL.

El Maqcentre de Lleida està enfocat a la innovació a la innovació en maquinària agrícola, equips industrials i en metall mecànic. L'objectiu de l'acord és el treball conjunt en diferents àrees científiques i tecnològiques i la col·laboració sistemàtica en activitats de transferència i d'innovació. Cal remarcar que la Universitat de Lleida és un referent en els camps de l'agricultura i les ciències agràries i en tecnologia d'aliments, entre altres.

Les línies de treball a Eurecat a Lleida se centraran en la prestació de serveis i en el desenvolupament de projectes d'innovació per al sector de la maquinària agrícola i en l'impuls de solucions en l'àmbit AgroSmart, orientat a l'aplicació de tecnologies digitals per a la seva modernització. Eurecat també potenciarà l'Agritech Big Data, una unitat conjunta amb la UdL i altres partners, que està dirigida cap a aplicacions basades en l'anàlisi intel·ligent de les dades en el sector agroalimentari.