El fiscal en cap de Lleida insta a accelerar les mesures penals alternatives

Actualment el temps d'espera per fer treballs en benefici de la comunitat és de 200 dies des de la sentència

Redacció
04 de novembre del 2016
Actualitzat a les 0:53h
Juan Boné, a la dreta de la imatge
Juan Boné, a la dreta de la imatge | Agències
El fiscal en cap de Lleida, Juan Boné, reivindica que les mesures penals alternatives s'ajustin a les possibilitats que té l'administració i es millori el temps d'espera pel seu compliment, que actualment se situa en els 200 dies des de la imposició de la sentència. Per reduir aquest temps d'espera, Boné proposa un estudi previ del penat per saber quines capacitats té i decidir la feina que pot fer abans de la imposició de la pena. A més, considera que aquestes mesures alternatives a la presó s'han d'adaptar a uns temps adequats.

El fiscal en cap de Lleida ha fet aquestes declaracions durant la jornada commemorativa dels 20 anys de les mesures penals alternatives a Lleida, que s'ha celebrat aquest dijous a la Canonja de la Seu Vella. La Directora General d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya, Pilar Heras, ha escoltat aquestes i d'altres propostes i, tot i que valora positivament el resultat de les mesures penals alternatives, reconeix que a causa de la bona acollida d'aquesta opció entre els penats, la llista d'espera és excessiva, sobretot en algunes zones com Girona o els Vallès i espera que en uns tres anys aquesta llista d'espera es redueixi a un 30% a tot Catalunya.

Actualment, a Catalunya 6.766 penats estan complint mesures penals alternatives, 437 dels quals a Lleida. D'aquests, 337 estan desenvolupant treballs en benefici de la comunitat, 87 fan programes formatius i 13 duen a terme mesures de seguretat. Aquesta última opció està adreçada a persones amb problemes psiquiàtrics o addiccions que necessiten rebre tractament.

El fiscal en cap de Lleida reivindica que les mesures penals alternatives s'ajustin a les possibilitats que l'administració té en cada moment i que s'adoptin depenent de les circumstàncies de cada persona. Així, prossegueix, considera que, quan s'adaptin, es facin amb la millor qualitat; és a dir, que durin el temps adequat, s'ajustar-se a les necessitats del penat i es rebi un tractament individualitzat. "A vegades, per exemple, una pena de tres anys en treballs en benefici de la comunitat és contraproduent pel penat i el més fàcil és que trenqui la condemna o surti d'allà sense perspectives laborals de futur", explica Boné. En aquest sentit, reclama un suport addicional per part dels cossos de seguretat per assegurar-ne el compliment.

Boné també demana que s'aposti més pels programes formatius que pels treballs en benefici de la comunitat. "Programes formatius com aprendre a conduir o aprendre un altre idioma són útils i es poden compaginar millor amb la vida dels penats i amb una feina retribuïda".

Pel que fa als delictes de trànsit, proposa que, en alguns casos, com per exemple per unes dècimes de més en un control d'alcoholèmia, en comptes de retirar el carnet durant dos anys a una persona que potser necessita el vehicle per la seva feina, se li retiri durant uns mesos i, a se li substitueixi la resta de temps per un programa formatiu en seguretat vial a canvi de no tornar a cometre cap delicte de trànsit.

La jornada commemorativa dels 20 anys de les mesures penals alternatives a Lleida s'ha celebrat aquest dijous a la Canonja de la Seu Vella. Ha inaugurat la jornada la Directora General d'Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil de la Generalitat de Catalunya, Pilar Heras, acompanyada de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; el director dels Serveis Territorials de Justícia a Lleida, Jaume Montfort, i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.

La jornada, a la qual ha assistit el president de l'Audiència de Lleida, Francesc Segura, ha comptat amb una primera taula rodona a càrrec del fiscal en cap a Lleida, Juan Boné; el magistrat Víctor Manuel García Navascués; el degà del Col·legi d'Advocats de Lleida, Jordi Albareda, i el subdirector general de Reparació i Execució Penal a la Comunitat del departament de Justícia.

La jornada ha aplegat un centenar de professionals vinculats a aquest àmbit: operadors judicials de l'àmbit de l'execució penal de la demarcació de Lleida, representants de les institucions i entitats col·laboradores i professionals de l'àmbit de l'execució penal.