El consistori i els veïns de la Torre de Capdella eviten que Endesa els hi talli la llum

Tècnics de la companyia s'han presentat a la Vall, però no han suspès el servei a les 16 cases del municipi | La problemàtica arrenca amb un desacord amb la facturació

Redacció
03 de novembre del 2016
Actualitzat a les 17:53h
Dos tècnics revisant els comptadors de la Vall Fosca
Dos tècnics revisant els comptadors de la Vall Fosca | ACN
L'equip municipal de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, amb el seu alcalde al capdavant, i un grup de veïns han evitat, aquest dijous, que Endesa tallés la llum a 16 habitants del municipi. Endesa havia comunicat als afectats que els tallaria la llum si en un termini de deu dies no abonaven l'import que de les factures emeses des del 2009 fins a la data.

Tècnics de la companyia s'han presentat a la Vall i han tallat la llum a una casa d'Espui, sense avisar. En assabentar-se dels fets l'equip municipal ha fet pressió per evitar deixar sense llum la resta de veïns avisats.

La problemàtica arrenca amb un desacord amb la facturació. Els veïns i l'Ajuntament demanen que l'IVA s'apliqui sobre la tarifa bonificada que tenen des del 1927 com a conseqüència de les obres de la central de Capdella. De la seva banda, Endesa fixa un IVA del 21% sobre la Tarifa d'Últim Recurs. Aquesta qüestió està encara pendent de resolució judicial, motiu pel qual veïns i Ajuntament no volen cedir a les pressions de la companyia.

Segons han explicat alguns veïns, els tècnics de la companyia encarregats de tallar la llum han arribat acompanyats per agents dels Mossos d'Esquadra. Un cop a l'Ajuntament s'han assabentat dels fets, han estat els regidors i l'alcalde els que han acompanyat els tècnics. A partir d'aquest moment els operaris s'han limitat a certificar l'existència dels comptadors, evitant tallar la llum.

L'alcalde, Josep Maria Dalmau, ha explicat que l'Ajuntament vetllarà perquè la família a la qual se li ha tallat la llum no hagi de passar la nit a les fosques.

Tant Dalmau com el president de l'Associació de veïns afectats pel conveni de la llum, Kiko Pota, defensen que la liquidació no és correcta i asseguren que el tema es troba als tribunals "sense que s'hagi dictat cap sentència". Per aquest motiu conviden la companyia Endesa a dialogar per donar sortida a aquesta situació mentre no hi hagi sentència ferma. Els veïns de la Vall temen que qualsevol altre dia es puguin tornar a presentar tècnics de la companyia a tallar la llum a particulars.

L'any 1927 es va signar un contracte amb l'empresa explotadora de les obres de llacs, canals i línies elèctriques -aleshores EEC (Energia Elèctrica de Catalunya, S.A.)- segons el qual, a canvi de la utilització de terrenys públics per al seu negoci l'Ajuntament i veïns rebrien unes contraprestacions.

La companyia també ha avisat l'Ajuntament, però en aquest cas li ha donat un mes de marge per fer els pagaments dels equipaments municipals. La companyia elèctrica reclama als veïns més d'un milió d'euros i a l'Ajuntament uns 250.000.