Denuncien obstacles en la investigació un any després de la tragèdia d'Agramunt

Els familiars de les víctimes asseguren que les administracions posen traves

ACN
01 de novembre del 2016
Actualitzat a les 14:21h
Els Bombers, treballant al lloc dels fets
Els Bombers, treballant al lloc dels fets | ACN
Els familiars de les quatre àvies d’una residència d’Agramunt que van perdre la vida fa un any després del desbordament del riu Sió han criticat a través d’un comunicat fet públic pel seu advocat que les administracions obstrueixen la investigació i que han fet “cas omís” al requeriment del Jutjat d’Instrucció de Balaguer perquè aportés documentació sobre els fets. 

En el comunicat, lamenten que no s’hagin “depurat responsabilitats” i manifesten el seu “desengany” amb els òrgans i administracions públiques. En el moment dels fets, que es van produir durant la matinada del 3 de novembre de l’any passat, les víctimes dormien en un semisoterrani i van morir després de veure’s sorpreses pel desbordament del riu Sió. 

D’altra banda, els familiars de les víctimes -que en el comunicat també agraeixen el suport rebut després de l’accident- avisen a les administracions que “el transcurs del temps no fa més lleu el mal sinó al contrari, fa recordar més la gran quantitat d’incongruències i despropòsits” i expressen la intenció que “s’aclareixin els fets i s’imputin les responsabilitats” que corresponguin.

Les víctimes tenien 80, 83, 81 i 88 anys i dormien en un semisoterrani de la residència després del creixement del riu Sió. En una compareixença el passat 12 de setembre al Parlament, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, també va lamentar que no s’hagués avançat en la investigació sobre els fets ni en l'elaboració d'un catàleg d'equipaments que estan ubicats en zones inundables a Catalunya.

L’endemà dels fets, l'Ajuntament d'Agramunt i la residència d'avis Ribera del Sió van denunciar que els avisos sobre la intensitat de la pluja i el desbordament del Sió van ser insuficients i que per això no es va poder actuar amb suficient antelació per evitar la mort de les quatre àvies. Per la seva banda, el conseller d’Interior, Jordi Jané, va assegurar en el seu moment que s’havia avisat amb temps i va fer una crida a la “màxima unitat” per aclarir les circumstàncies dels fets.