L'Ateneu cooperatiu «La Baula» obre amb una campanya de micro-mecenatge

Vol ser un espai de trobada d'entitats i col·lectius socials que vulguin dur a terme iniciatives transformadores de la ciutat

ACN
31 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:44h
Dos dels promotors de la Baula, Laura Maza i Oriol Rebull
Dos dels promotors de la Baula, Laura Maza i Oriol Rebull | ACN
L'Ateneu La Baula va obrir les seves portes aquest dissabte 29 d'octubre al número 4 del carrer del Nord de Lleida i fa un parell de setmanes que va engegar una campanya de micro-mecenatge per ajudar a l'autogestió del seu projecte cooperatiu a Tot Suma.

Demanen 6.000 euros i ja n'han aconseguit la meitat. L'Ateneu La Baula acull un bar restaurant que gestiona la cooperativa La Cuina del Comú amb productes de proximitat i un espai ampli i obert a tothom, adequat per acollir reunions, assemblees, xerrades, exposicions o tallers, entre d'altres.

Dos dels seus fundadors, la Laura Maza i l'Oriol Rebull, han explicat a l'ACN que la Baula pretén ser un projecte inclusiu i obert a tothom així com un espai de trobada d'entitats i col·lectius socials que vulguin dur a terme iniciatives transformadores de la ciutat. La Baula va néixer fa dos anys del projecte del Casal Independentista Ocell Negre i de la Maranya, promoguda per nou persones, que poc després es van convertir en vint i ara ja són 47 socis. Els membres de la Baula fan una crida a la ciutadania a conèixer-los, implicar-se en el projecte i fer-se socis, perquè el projecte pugui consolidar-se.
 
Van fer la inauguració dissabte per presentar-se al barri i per donar a conèixer que és un espai obert a tothom. "No només és un alberg d'entitats i moviments socials", explica la Laura Maza, sinó que també es vol que aquests "dinamitzin l'espai i el barri fent activitats integradores". De moment, treballen colze a colze amb una quinzena de col·lectius de la ciutat, com ara amb el Casal de Joves.

L'Oriol Rebull afegeix que en tot moment van voler que l'espai fos autogestionat a través dels ingressos aconseguits de l'activitat del bar i de les quotes de socis. "No depenem de les institucions" i per això "necessitem socis". Les dues entitats de les quals van néixer estaven al casc antic però ara s'han traslladat al carrer del Nord, perquè el local dóna resposta a les seves necessitats i perquè també "és un barri que creiem que cal dinamitzar", afegeix.

El local, afegeix l'Oriol, té un espai per Ateneu, que "supleix una de les carències de Lleida". Els espais on es poden fer xerrades o reunions a la ciutat, explica, tanquen com a màxim a les nou. "Nosaltres ens adaptem a les necessitats horàries, com ara si la PAH necessita fer una reunió a les deu de la nit, o si la Marea Blanca es vol reunir en un lloc tancat ara que fa fred, o els diables s'han de trobar i no tenen local".

Segons expliquen els membres de La Baula, l'Ateneu cooperatiu és un espai estretament vinculat amb els moviments socials de la ciutat, que recull l'herència dels Ateneus i els casals populars independentistes dels Països Catalans. La Baula pretén esdevenir un punt de trobada i organització per a totes aquelles persones i col·lectius interessats en treballar per la transformació social amb un clar contingut feminista, ecologista, assembleari, antifeixista, transversal i anticapitalista.