La Seu Vella es converteix en model per a més de 160 d'artistes

El monument celebra la festa anual de cada últim diumenge d'octubre sense oblidar la reivindicació de ser Patrimoni Mundial

ACN
30 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 23:41h
Imatge de la Seu Vella, aquest diumenge
Imatge de la Seu Vella, aquest diumenge | ACN
La Seu Vella de Lleida ha servit aquest diumenge de model per a desenes de persones que s'han concentrat al turó per dibuixar-la o pintar-la coincidint amb la festa anual del monument. La xifra final d'inscrits ha estat de 163.

La de l'últim diumenge d'octubre és una celebració organitzada per la societat civil que vol demostrar l'estima dels lleidatans per l'antiga catedral i sumar així arguments perquè s'acabi declarant Patrimoni de la Humanitat. Els responsables de la candidatura estan preparant documentació complementària que es presentarà l'any que ve a la Unesco amb l'objectiu de superar la llista d'espera on es troba actualment i passar l'examen definitiu de l'organització internacional.

De moment, aquest diumenge artistes i aficionats de totes les edats han plasmat una Seu Vella envoltada de boira. La voluntat de l'associació d'Amics del monument és que el nombre de participants quedi establert com a rècord Guinnes. Aquest ha estat ell plat fort de la 35a edició d'una festa que ha convidat a viure el monument amb els cinc sentits. Per això també s'han presentat productes gastronòmics com xocolata i galetes amb la forma de la Seu Vella.

Fa poc més d'un any el Turó de la Seu Vella va aconseguir entrar a la llista indicativa del Ministeri de Cultura per optar a l'examen definitiu de la Unesco a París. En aquesta llista, però, competeix amb una trentena més de candidatures i cal convèncer el Govern espanyol perquè l'esculli i la presenti a l'avaluació definitiva de l'organització internacional. De moment, s'està refent el dossier de la candidatura per aportar documentació complementària que reforci la rellevància del conjunt monumental més enllà de l'àmbit arquitectònic.

Es tracta, sobretot, d'aprofundir en valors immaterials que posin de relleu el Turó com a símbol de pau, de justícia o de resistència. Cal recordar que la Seu Vella va ser convertida de catedral a caserna militar quan les tropes borbòniques van entrar a la ciutat de Lleida el 1707 i és l'única catedral del món que ha estat camp de concentració de presoners al final de la Guerra Civil. La "força" que té el Turó com a paisatge també és un dels valors excepcionals que s'espera que es reconegui.

Implicació de la societat civil

El dossier també remarca el compromís de tota la ciutat amb la candidatura i les aportacions fetes des de la societat civil, com els Amics de la Seu Vella. El president d'aquesta associació, Joan Ramon González, s'ha mostrat mot satisfet de la resposta que finalment ha tingut la crida a pintar o dibuixar el monument en un dia en què la boira i les temperatures baixes no han ajudat.

Les inscripcions recollides es faran arribar als organitzadors del rècord Guinnes perquè recullin la iniciativa com el major nombre de persones dibuixant alhora un monument. Segons González, és una fita que no tenia precedents ja que es va fer una iniciativa similar a Itàlia però en aquell cas les 150 persones que es van reunir per dibuixar o pintar al mateix temps no tenien cap monument com a model.

El president de l'entitat ha destacat que amb les propostes del Dia de la Seu Vella "expressem l'estima que tenim pel nostre monument" i "sens dubte, ajudem en el camí perquè la Seu Vella sigui declarada Patrimoni de la Humanitat". Gonzàlez ha afegit que "als Amics de la Seu Vella el que ens toca com a societat civil és l'aspecte més lúdic i participatiu, el d'involucrar la ciutadania perquè expressi el seu sentiment cap a l'emblema de la ciutat, un monument que per a nosaltres ja és universal, i així volem que ho vegi la Unesco".

El director del consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, ha explicat que està previst presentar la nova documentació durant el 2017 i a partir d'aquí es podrà tornar a engegar el procés perquè el conjunt monumental faci el pas definitiu cap al reconeixement de Patrimoni de la Humanitat. Baigol ha celebrat que el Dia de la Seu Vella serveixi per tornar a recordar amb insistència aquesta reivindicació però demana "paciència" perquè "aquesta és una cursa de fons, ja tenim molta feina feta però encara en queda molta per fer".

Mentrestant, la conservació i la gestió del monument s'ha d'anar adaptant als criteris que exigeix i valora la Unesco. En aquest sentit, el comissionat de la candidatura, Pep Tort, ha insistit que s'està acabant de construir una proposta "atrevida" que posarà de relleu que "no estem treballant mirant-nos el melic sinó en la projecció que Unesco demana dels patrimonis: que siguin útils a la societat, estimulants pel coneixement, educatius i que ajudin a entendre un món més cohesionat i pacífic".

A banda de la presència massiva de pintors i dibuixants, el celebració del Dia de la Seu Vella també ha comptat amb una exhibició de vehicles històrics i el mercat 'Seuvellamania' amb productes relacionats amb el monument com, per exemple, la galeta 'Lo campanar' presentada pel Gremi de Forners de les Terres de Lleida.