Les Avellanes difón el seu patrimoni geològic i històric amb la primera Fira de la Sal

La coincidència amb el pont de Tot Sants atreu visitants de tot Catalunya i l'Ajuntament ja pensa a repetir i ampliar el certamen

ACN
30 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 23:36h
El municipi de les Avellanes, a la Noguera, ha estrenat aquest cap de setmana la Fira de la Sal, una iniciativa que pretén difondre el patrimoni geològic i històric d'una zona on s'hi concentren diversos barrancs salins ara ja en desús. La coincidència amb el pont de Tots Sants ha fet que s'hagin acostat fins a la fira visitants de tot Catalunya.

L’Ajuntament de les Avellanes ja pensa a repetir i ampliar un certamen que ha comptat amb parades de productes artesanals i de quilòmetre zero, exposicions, balls i tallers infantils amb la sal com a protagonista. Però sobretot ha servit per donar a conèixer els atractius d'una zona encara poc coneguda, segons ha destacat l'alcaldessa, Lídia Ber. L'únic entrebanc ha estat la boira, que ha obligat a ajornar per més endavant el guiatge astronòmic del cel del Montsec previst per aquest dissabte a la nit.

"La gent que ha vingut de fora s'ha trobat una cosa que no s'esperava, ha descobert el patrimoni d'aquesta part de la Noguera que sovint és la gran desconeguda", ha dit l'alcaldessa.

El municipi de les Avellanes està format per quatre nuclis, tots amb barrancs de sal: les Avellanes, Santa Linya, Tartareu i Vilanova de la Sal, on es pot visitar el salí del Privà, un dels més antics d'Europa. A Santa Linya també hi ha documentades unes antigues salines àrabs. Segons Ber, "la fira també ha de servir perquè es vegi la importància que la sal ha tingut històricament dins el nostre territori".

La fira ha acabat aquest diumenge al migdia amb un dinar de germanor solidari a favor de l'Associació Estel de Balaguer.