Balaguer, capital de les teràpies naturals

El certamen vol ser un espai de debat sobre l'actual model sanitari difonent les propietats del cànnabis o l'ús del clorit de sodi per tractar l'autisme

ACN
22 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:09h
Imatge d'una parada de verdures ecològiques
Imatge d'una parada de verdures ecològiques | ACN
Balaguer torna a fer d'altaveu de teràpies naturals i alternatives a la 9a Fira d'Alimentació i Salut, que enguany posa l'accent en els nadons i els infants, amb un recull de conferències i un espai propi dedicat als més petits de la casa. És la principal novetat d'una fira que no esquiva la polèmica.

I és que el certamen vol ser també un espai de debat sobre l'actual model sanitari difonent les propietats del cànnabis, l'estèvia o l'ús del clorit de sodi per tractar l'autisme. A banda d'un ampli programa de conferències, presentacions i taules rodones, el pavelló Inpacsa de Balaguer acull també un 'mercat de la terra' amb un centenar d'expositors de productes ecològics i de proximitat que organitzen tallers i degustacions. La Fira d'Alimentació i Salut, organitzada per l'associació Slow Food i la Dolça Revolució, té un públic fidel que ronda les 6.000 persones. Visitants que arriben tant de Catalunya com de diferents punts de l'estat i que omplen els hotels de la capital de la Noguera, segons els organitzadors. L'entrada val 4 euros.

La salut infantil i els nadons són protagonistes amb un espai propi de tallers i jocs per als més petits i també amb conferències sobre part natural i conscient, sistemes per portar els nadons o amb teràpies alternatives no exemptes de polèmica que s'apliquen sobretot a nens que pateixen autisme. És el cas de l'ús del clorit de sodi (MMS), un tractament no reconegut per l'OMS que s'ha donat a conèixer en una taula rodona amb els especialistes Manuel Cátedra, Gregorio Placeres i Enric Cerqueda. Aquest darrer ha estat denunciat per fer servir aquest producte químic i per això la Dolça Revolució també ha volgut mostrar amb aquest acte la seva solidaritat amb Cerqueda.

Càtedra ha explicat el descobriment que fa una dècada va fer Jim Humble en relació amb el clorit de sodi i les seves propietats per ajudar a curar des de la malària a l'autisme sense efectes secundaris. Gregorio Placeres és químic i ha explicat que des del centre que dirigeix a Ohio està tractant des de fa un any i mig 460 infants a tot el món que pateixen autisme. Ho fa a través de l'MMS i també de la mel amb canyella. Assegura que els resultats són molt bons i que en un any se n'han recuperat 30.

Tot i això, reconeix que és un medicament "orfe" fins i tot considerat il·legal als Estats Units, però "els pares no poden esperar 20 anys que el reconegui l'autoritat mèdica internacional quan es demostra que funciona". Per la seva banda, Cerqueda ha assegurat que, malgrat la denúncia, no renunciarà a continuar fent difusió d'una substància que assegura que pot ser molt beneficiosa per a la salut de les persones "d'una manera còmoda i barata".

Suport a l'activista Josep Pàmies, impulsor de la fira

Demà diumenge a dos quarts de quatre de la tarda el doctor Joan Parés parlarà de sis anys d'experiència en teràpia cannàbica amb malalts de càncer, epilèpsia o esclerosi múltiple. També durant la conferència es farà un acte explícit de suport a l'horticultor de Balaguer Josep Pàmies, membre de la Dolça Revolució i organitzador de la fira, per a qui la fiscalia demana dos anys de presó i una multa de 16.000 euros precisament per cultivar marihuana amb finalitats terapèutiques. Fa dos anys li van trobar més de 70 plantes en una de les seves finques. Des de la Dolça Revolució i a través de la campanya 'Cap planta és il·legal' exigeixen la legalització de la marihuana per a ús terapèutic i l'absolució de Pàmies.

Aquest dissabte Josep Pàmies ha participat a la inauguració del certamen i ja ha rebut mostres de suport de molts dels visitants. L'activista ha assegurat que un dels objectius de la fira no és només difondre les teràpies alternatives sinó lluitar perquè s'incorporin al sistema públic de salut, ja que "actualment només s'utilitzen a la privada i només se'n poden beneficiar els qui tenen diners".

"No renunciem a la medicina clàssica però se n'està fent un abús que provoca més danys que beneficis", afirma, i per això insisteix que "cal compaginar totes les medicines com ja es fa a Suïssa, a Nicaragua o fins i tot a Alemanya, no sé per què aquí hem de ser diferents".

D'altra banda, Pàmies ha assegurat que no l'espanta anar a la presó i que continuarà plantant marihuana amb finalitats terapèutiques.

Conferenciants reconeguts

D'altra banda, aquest dissabte a la tarda la fira comptarà amb un conferenciant ben conegut, el cantant del grup Jarabe de Palo Pau Donés, que relatarà com ha afectat la seva vida la irrupció del càncer. Aquest diumenge l'actor Xavier Bertran, conegut pel personatge de 'Lo Cartanyà', presentarà el seu llibre 'Menjar, riure i viure' i la de la periodista Montse Armengou abordarà el rerefons del reportatge 'Pastilla busca malaltia' emès al 'Sense Ficció' de TV3.

A la fira també s'han programat sessions sobre com prevenir i revertir les malalties cròniques, l'ús de plantes en la medicina mil·lenària tibetana, les propietats de l'aigua de mar o l''Ho’oponopono', un mètode d'auto-sanació basat en la pràctica del perdó originari de les illes de Hawaii. Una de les primeres conferències d'aquest dissabte ha estat la del doctor Rafael Méndez posant de manifest la importància d'una bona digestió pel benestar físic i emocional de les persones.

El coordinador de la fira, Joan Feliu, ha afirmat que el gruix de les conferències té com a objectiu "reivindicar un altre tipus de salut, no només delegar-la als metges sinó que tots ens fem càrrec de la nostra salut". Pet tant, defensa que el certamen és "un referent i un punt de trobada de tots aquells que creiem que no tot es cura amb medicaments sinó que hi ha altres coses".

Paral·lelament, els mateixos expositors del Mercat de la Terra són els que porten a terme bona part dels tallers i degustacions i expliquen les tècniques i secrets de l'elaboració dels seus productes.

"Es tracta de crear un vincle directe entre els productors i els clients", ha dit Feliu. Durant tot el cap de setmana hi haurà degustacions guiades, on els productors explicaran de primera mà com estan elaborats els seus productes i com s'han de menjar per extreure'n totes les qualitats. Aquest dissabte hi ha sessions dedicades als vins, les cerveses artesanes, la xocolata o la cuina del formatge.