El Govern autoritza al bisbat a retirar els nius de cigonya de la Catedral Nova de Lleida

Una comissió de seguiment valorarà els resultats de les mesures adoptades

Els nius de cigonyes seran retirats
Els nius de cigonyes seran retirats | ACN
ACN
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 17:56h
La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, ha comunicat al bisbe de Lleida, Salvador Giménez, que el Departament de Territori i Sostenibilitat autoritza al Capítol a retirar els nius de les cigonyes de la façana de la Catedral Nova de Lleida, tot i que l'actuació s'haurà de fer sota determinades condicions, per garantir la protecció d'aquests ocells.

També s'ha acordat la creació d'una comissió de seguiment formada per tècnics de la secretaria de Medi Ambient i del Departament de Cultura, i representants del Capítol de la Catedral, en el decurs d'una reunió on també hi ha participat el director general de Patrimoni, Jusèp Boya. Aquesta comissió valorarà l'efectivitat de les mesures adoptades, tant pel que fa a l'estat del patrimoni arquitectònic de la catedral, com a la presència de les cigonyes en l'edifici. La voluntat de totes les parts és compatibilitzar la protecció de les aus amb l'adequada conservació del patrimoni cultural.

La retirada de la catorzena de nius de la façana s'haurà de fer abans del 6 de febrer del 2017, moment en el que comença el període de cria. Els treballs no podran interferir en les nidificacions que es desenvolupin als contraforts de l'edifici.

El niu ubicat a l'espadanya, situada a la part posterior, presenta des de fa temps un risc important de caiguda. És per això que caldrà retirar-lo al més aviat possible i evitar que les aus el reconstrueixin. Finalment, entre el 6 de febrer i l'1 d'agost s'hauran de limitar les actuacions a la teulada de la seu. Hauran de ser les imprescindibles per al manteniment de la façana, evitant qualsevol molèstia a les cigonyes establertes als contraforts.

​Les entitats ecologistes, en contra de la retirada de nius

Entitats ecologistes, entre les quals Ipcena, s'oposen a la retirada dels nius de cigonya de la Catedral Nova de Lleida, en la qual viuen actualment unes 40 cigonyes adultes, i uns 40 polls quan estan en reproducció.