Conflicte entre Endesa i la Vall Fosca pel contracte de la llum

La companyia elèctrica amenaça en tallar la llum al consistori i onze veïns més si no paguen les factures que deuen des de 2009 | Ajuntament i veïns afectats defensen que la liquidació no és correcta i conviden Endesa a marxar de la Vall Fosca

Redacció
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:11h
Central hidroelèctrica de Capdella, posada en marxa l'any 1914
Central hidroelèctrica de Capdella, posada en marxa l'any 1914 | Gustau Erill
Endesa ha comunicat a l'Ajuntament de la Torre de Capdella que tallarà el subministrament de llum d'alguns equipaments municipals si en un termini de trenta dies no abona l'import que la companyia els reclama de les factures emeses des de 2009 fins la data. La companyia farà el mateix amb una desena de veïns més del municipi, tot i que amb ells el termini serà de només deu dies al tractar-se de particulars.

Segons Segre, l'elèctrica demana un total d'1,4 milions d’euros, dels quals uns 250.000 a l'ajuntament. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del passat mes de febrer va donar la raó a Endesa al considerar correcta la tributació que aplicava des del 2009 a les factures elèctriques de la Torre de Capdella, fixant un IVA del 21% sobre la Tarifa d'Últim Recurs.

Consistori i veïns, en canvi, demanaven, que l'IVA s'apliqués sobre la tarifa bonificada que tenen des del 1927 com a compensació de les obres de les centrals de Capdella. En aquell moment es va signar un contracte amb l'empresa explotadora de les obres de llacs, canals i línies elèctriques -aleshores EEC (Energia Elèctrica de Catalunya, S.A.)- segons el qual, a canvi de la utilització de terrenys públics per al seu negoci l'ajuntament i veïns rebrien unes contraprestacions.

L'Ajuntament de la Torre de Capdella i l'Associació de veïns afectats pel conveni defensen que la liquidació no és correcta i asseguren que el tema es troba als tribunals "sense que s'hagi dictat cap sentència". Per aclarir aquesta situació, el consistori ha adreçat a la Direcció General de Tributs, segons acord pres en el ple de 21 de setembre, una consulta sobre com aplicar l'IVA en el seu contracte, tenint en compte la nova llei d'IVA de 2015.

Afirmen que defensaran el contracte "amb llum o sense llum", perquè "són els nostres drets" i amenacen Endesa: "si vol rescindir aquest contracte està en el seu dret: només han de deixar-nos la muntanya i la vall com estava el 1911". Consistori i veïns asseguren que només a la Vall Fosca les elèctriques han generat més de 15.000 milions d’euros de beneficis, un fet que els sembla correcte "sempre que es respecti el contracte signat el 1927".