Rescatats prop de 6.000 peixos autòctons en el buidatge dels canals de Balaguer i Seròs

La companyia Endesa realitza aquesta actuació de forma periòdica cada dos anys, aprofitant treballs de manteniment, i trasllada els vertebrats aquàtics al riu Segre

ACN
21 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 11:32h
Biòlegs i tècnics recorrent el canal de Seròs
Biòlegs i tècnics recorrent el canal de Seròs | ACN
La companyia Endesa, propietària dels canals hidroelèctrics de Balaguer i Seròs, ha rescatat prop de 6.000 exemplars de peixos autòctons en el buidatge d'aquestes dues infraestructures, que es realitza de forma periòdica cada dos anys per treballs de manteniment.

Aquests han estat traslladats fins al riu Segre i als embassaments d'Utxesa i Sant Llorenç de Montgai, mentre que s'han retirat del medi més de 39.000 peixos d'espècies exòtiques, que en els darrers anys han augmentat considerablement, especialment alborns. L'operació de rescat, que ha tingut una durada de 5 i 7 dies en cadascun dels casos un cop buidats els conductes, s'ha fet a peu i mitjançant l'ús de pesca elèctrica al llarg dels 27 quilòmetres que té el canal de Balaguer i dels 27,4 del canal de Seròs.
Aquest sistema consisteix en una petita descàrrega elèctrica que immobilitza els peixos uns segons, els necessaris per capturar-los amb salabres. Se n'ha encarregat l'equip tècnics especialitzat de l'empresa Eccus SL, contractada per Endesa, amb la supervisió del cos d'Agents Rurals del Departament d'Agricultura de les comarques de la Noguera i el Segrià.

Tots els peixos han estat classificats, la qual cosa ha permès quantificar la varietat d'espècies trobades. En aquest sentit, s'han capturat 5.659 peixos autòctons, dels quals 3.545 són de Balaguer i 2.114 de Seròs. En concret es tracta de sis espècies diferents: bagra (Leuciscus cephalus), barb (Barbus barbus), gobi (Gobio lozanoi), llop de riu (Barbatula quignardi), bavosa de riu (Salaria fluviatilis) i truita comú (Salmo trutta). A més d'aquests individus piscícoles també s'han rescatat amfibis i rèptils: granotes comuns (Pelohylax perezi) i serps d'aigua (Natrix maura).

Tots els individus rescatats han estat traslladats amb tancs isotèrmics, que comptaven amb oxigen, fins a emplaçaments propers seguint les indicacions dels Agents Rurals. Així s'han alliberat al riu Segre – concretament als termes municipals de Lleida, Montoliu i Vilanova de la Barca - , així com als embassaments d'Utxesa i Sant Llorenç de Montgai.

Pel que fa a les espècies de peixos al·lòctones, s'han pescat un total de 39.106 exemplars que pertanyen a 13 espècies diferents: albor (Alburnus alburnus), Black-bass (Micropterus salmoides), brema blanca (Abramis bjoerkna), carpa (Cyprinus carpio), carpí (Carassius auratus), gardí (Scardinius erythrophthalmus), lluç de riu perca (Sander lucioperca), lluç de riu (Esox Lucius), peix gat (Ameiurus melas), peix sol (Lepomis gibbosus), madrilleta vera (Rutilus rutilus), silur (Silurus glanis) i truita arc iris. Tots, d'acord amb la normativa catalana vigent en matèria de pesca continental, han estat sacrificats i posteriorment entregats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Vallcalent per a la seva utilització com a aliment, com per exemple 148 silurs, alguns dels quals de 2 metres de longitud i d'un pes aproximat de 70 quilos.

D'aquests peixos invasors, en quant a número, en destaquen els alborns, dels quals se n'han trobat aproximadament 30.000 exemplars (càlcul segons el pes total rescatat tenint en compte un pes mitjà de 40 grams per cada individu). D'altra banda, també s'han eliminat crancs americans (Procambarus clarkii).

Les centrals de Balaguer, Térmens i Seròs, parades

El procés de buidatge dels canals, dut a terme per tal d'efectuar-hi diversos treballs de manteniment i millora, ha suposat aturar les centrals hidroelèctriques de Balaguer, Térmens i Lleida, situades al canal de Balaguer, de 50 metres cúbics per segon; i la de Seròs, de 60 metres cúbics per segon i 120 metres cúbics per segon. La coincidència d'ambdues actuacions s'ha fet per optimitzar la gestió de l'aigua procedent de l'embassament de Camarasa.

Està previst que els treballs de manteniment dels conductes i dels grups hidràulics s'allarguin, en el cas de Balaguer, fins el dia 7 de novembre, mentre que a Seròs serà fins el dia 14, moment en el qual es tornaran a posar en marxa les centrals. La mesura s'inclou dins el pla de la Companyia que té com a objectiu mantenir en òptim estat les seves instal·lacions arreu del territori i, alhora, de respecte i protecció del medi ambient.