El MNAC entregarà informes sobre els «infinits» riscos de traslladar les pintures de Sixena

Pepe Serra diu que a hores d’ara no se’ls ha comunicat l’execució provisional de la sentència

Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra
Santi Vila, al costat de Jaume Collboni i Pepe Serra | ACN
ACN
19 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:59h
El MNAC lliurarà la setmana vinent en la reunió de la comissió delegada del seu Patronat el conjunt "d’informes" d’avaluació dels riscos del possible trasllat de les pintures de Sixena a l’Aragó. Els estudis van ser encarregats pel mateix Patronat el passat mes de juliol, després de la sentència del Jutjat número 2 d’Osca que obliga a retornar aquests murals, i no seran l’única via del museu per carregar-se de raons contra els "infinits" riscos d’un hipotètic trasllat.

El director, Pepe Serra, vol convocar també un "simposi" amb experts internacionals i representants de totes les administracions per debatre sobre la qüestió, segons ha exposat aquest dimecres. De moment, el Museu no ha rebut notificació judicial que li exigeixi l’execució provisional de la sentència.

L’endemà de l’advertiment del jutjat d’Osca a la Generalitat i el MNAC en relació al litigi pels béns de Sixena, i coincidint amb la presentació de la nova temporada expositiva del museu, el seu director, Pepe Serra, s’ha referit aquest dimecres a l’altre procediment judicial obert relacionat amb el monestir aragonès: el de les pintures murals.

Serra ha senyalat que els informes tècnics sobre possibles conseqüències –artístiques- de traslladar aquestes pintures (provisionalment) de nou a Sixena ja estan enllestits, i que el museu els lliurarà la setmana vinent al Patronat (en la reunió de la seva comissió delegada de dimecres 26 d’octubre). Els informes són obra del museu, però estan "avalats científicament per universitats i espais de referència" amb els quals ha col·laborat en la seva elaboració.

En base a aquests informes les administracions amb representació al Patronat podran encarregar també els seus propis estudis a experts internacionals, per corroborar o no la tesi del Museu segons la qual no és convenient ni assenyat moure les pintures d’allà on es troben, menys encara quan no hi ha una sentència ferma sobre el seu destí final

Quant a l’estat del procés judicial, Pepe Serra ha destacat que no hi ha novetats. És a dir, que després de la sentència del jutjat d’Osca (juliol) que dicta el retorn de les pintures i del recurs d’apel·lació (setembre) del Govern de la Generalitat, el jutge no ha ordenat l’execució provisional de la sentència, a petició del govern de l’Aragó, a diferència del què ha passat en el cas dels béns o obres d’art. Si es dóna el cas, el museu presentarà al jutge els informes tècnics contraris que s’han elaborat ara per donar cos a un hipotètic recurs.