Santi Vila planta cara a Osca i assegura que les obres de Sixena no es poden traslladar

El conseller de Cultura s'ha mostrat "perplex" per la "virulència" del jutjat, que reclama totes les obres d'art

Santi Vila a la Universitat Catalana d'Estiu
Santi Vila a la Universitat Catalana d'Estiu | Josep M Montaner
Redacció
18 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:15h
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha assegurat que el Govern no modificarà el seu posicionament i seguirà defensant que les 44 peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida no es poden traslladar perquè s’estaria incomplint la legalitat catalana. "El Departament de Cultura es mantindrà ferm i seguirà defensant amb serenor i tranquil·litat que aquestes peces no poden sortir de Lleida", ha manifestat.
 
Vila lamenta que el jutjat número 1 d’Osca, que en la seva darrera interlocutòria adverteix al conseller de Cultura i al director del MNAC, Pepe Serra, de possibles responsabilitats penals, prengui decisions "absolutament desproporcionades”, per la qual cosa assegura que el Govern està "perplex". "No ens cansem de donar arguments de tipus judicial, cultural, patrimonial, social i polític, i la resposta són  decisions desproporcionades", ha afegit Vila.
 
El conseller de Cultura ha expressat la seva "sorpresa" per la "virulència del jutjat en relació a l’execució provisional d’una sentència, que no és ferma i que ens sembla que no es prou curosa amb tot un marc legislatiu regulatori en matèria cultural i patrimonial".
 
En aquest sentit, Vila ha demanat "un punt de serenitat i de proporcionalitat en les accions que prenguin les parts" i ha recordat que qualsevol decisió sobre el futur de les peces del Museu de Lleida "l’haurà de prendre de forma col·legiada el Govern, que ja va aprovar un acord segons el qual no s’autoritzava la sortida de les obres del Museu de Lleida". "I seguim convençuts que tenim la raó", ha assenyalat.
 
El conseller ha manifestat que "el Govern de Catalunya sempre ha volgut complir amb la legalitat, però també sempre s’ha de complir amb la legalitat catalana" i manté que des del Departament de Cultura "hem demostrat interès en trobar vies de diàleg i de complicitat per anar remuntat un conflicte que hem heretat i que no agrada a ningú".