L'autor del crim de la Mariola admet que volia matar Mónica Pérez per «acabar amb tot»

L'acusació particular estaria disposada a acceptar l'atenuant de drogoaddicció i una rebaixa de pena si l'acord inclou 10 anys de llibertat vigilada

L'acusat durant el primer dia de judici a l'Audiència de Lleida
L'acusat durant el primer dia de judici a l'Audiència de Lleida | ACN
ACN
17 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 14:30h
L'acusat de matar a trets la seva exparella al barri de la Mariola de Lleida fa un any i mig ha reconegut que la seva intenció era matar-la a ella i també a ell mateix per "acabar amb tot". Ho ha declarat al judici que ha començat aquest dilluns 17 d'octubre a l'Audiència de Lleida. Pastor J. R., de 32 anys, ha dit que va ser un impuls i que havien discutit perquè ell havia tornat a drogar-se. Precisament en aquesta presumpta drogoaddicció és on l'advocat de la defensa s'aferra per intentar pactar una rebaixa en la pena que demana inicialment tant la fiscalia com les acusacions particulars.

L'advocat de la família de la víctima ha explicat que estarien disposats a acceptar la rebaixa de 25 a 17 anys de presó si l'acord inclou deu anys de llibertat vigilada un cop l'acusat surti de la presó. El judici, amb tribunal popular, està previst que s'allargui fins dimecres. Aquest dilluns ha declarat, a més de l'acusat, que ha negat haver maltractat mai la seva exparella, el responsable de la investigació dels Mossos d'Esquadra, que ha dit que, segons la seva opinió, l'acusat va disparar primer la víctima mentre fugia i després a ell mateix. A la sortida s'han viscut moments de tensió quan els familiars de la víctima han increpat l'acusat que presumptament marxava dins una furgoneta dels Mossos d'Esquadra.
 
Els fets van tenir lloc el 30 de març de 2015. L'escrit de fiscalia precisa que entre les tres i dos quarts de quatre de la tarda va començar la discussió a la porta del domicili familiar de l'acusat; una discussió que es va acabar quan l'home va entrar a la casa, va agafar una pistola que guardava a l'habitació, va sortir al carrer i per sorpresa va disparar a la noia dues vegades per l'esquena deixant-la greument ferida. Una de les bales va entrar per la part superior dreta de l'esquena i va sortir pel coll i l'altra va entrar per la part esquerra de l'esquena. La jove, que aleshores tenia 24 anys, va morir quan passaven cinc minuts de dos quarts de cinc de la tarda a l'hospital Arnau de Vilanova.

La fiscalia inicialment demana per l'acusat vint anys de presó per un delicte d'assassinat, tres per un delicte de maltractament continuat a la seva exparella i dos més per un delicte de tinença il·lícita d'armes ja que el revòlver amb el qual suposadament va disparar la jove no disposava de llicència. A més de la pena de presó, la fiscalia també demana una indemnització de 140.000 euros pels familiars de la víctima, que tenia dos fills d'1 i 3 anys.

Segons l'escrit de fiscalia, almenys des de finals de 2011 l'acusat pegava de forma continuada la noia, agafant-la pels cabells i donant-li bufetades, cops de puny a la cara i l'esquena fins al punt d'arribar-li a clavar un dia una navalla a l'esquena. A més, també la cridava i li deia que era una ''puta'' arribant-li a dir que si se separava d'ell li prendria els fills i també que li faria mal a la seva mare i el seu marit. Al judici, però, l'acusat ha negat aquest extrem.

La noia va decidir finalitzar la relació amb l'acusat a l'octubre de 2014 i va marxar a viure, juntament amb els seus fills, amb la seva mare. Tot i això, segons fiscalia, a causa de les ''pressions'' de l'acusat i la família d'aquest, el 8 de gener de 2015 la jove va decidir tornar a començar la relació amb l'acusat que no va cessar en els maltractaments a la seva parella.

Entre finals de febrer i principis de maç, la noia li va explicar a la seva mare i a algunes amigues que tenia molt clar que volia deixar l'acusat i fins i tot va fer una bossa de roba per emportar-se-la a casa de la seva mare, tot i que no ho va acabar fent. Segons sembla, el dia dels fets la jove estava disposada a deixar l'acusat i aquest la va disparar per l'esquena quan ella sortia de casa.

Intenten pactar una rebaixa de la condemna a 17 anys de presó

L'advocat de la defensa, Joan Argilés, intenta pactar una rebaixa de pena: 16 anys per assassinat i 1 per tinença il·lícita d'armes. Demana que se li apliquin els atenuants de drogoaddicció i també el de reparació de dany ja que l'acusat ha aportat al jutjat 5.000 euros perquè li siguin lliurats a la família de la víctima, en concepte d'indemnització. L'advocat de la família considera que aquesta indemnització és insuficient tot i que estaria disposat a acceptar l'atenuant de drogoaddicció i rebaixar la petició de pena als disset anys de presó, sempre que l'acord inclogui deu anys de llibertat vigilada.

Moments de tensió a la sortida dels jutjats

Després de la primera jornada de judici s'han viscut ja al carrer moments de tensió, quan els Mossos s'enduien l'acusat novament cap a la presó, on s'hi està de manera provisional des de la seva detenció. Familiars i amics de la víctima han increpat i colpejat el vehicle policial on presumptament anava l'acusat i els Mossos han hagut d'intervenir per evitar-lo. Una dona d'edat avançada familiar de la víctima ha patit un desmai a causa de la situació, però s'ha recuperat minuts després. La família de la víctima no ha arribat a coincidir amb la família de l'acusat, que no han entrat als jutjats per evitar enfrontaments.