Mundó diu que la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme és un «deure polític»

El conseller de Justícia ha presidit aquest dissabte l'acte de commemoració del 76è aniversari de l'afusellament del president Companys al Tarròs

ACN
15 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 20:14h
Imatge en pla sencer de les autoritats després de fer l'ofrena
Imatge en pla sencer de les autoritats després de fer l'ofrena | Delegació del Govern
El conseller de Justícia, Carles Mundó, ha afirmat que la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme que es començarà a tramitar la setmana vinent al Parlament és un "deure polític i legal" de la cambra catalana i ho ha contraposat a l'actitud del govern espanyol que, segons Mundó, "més enllà d'enfortir la memòria històrica el que fa és enfortit l'oblit d'una part de la història".

El conseller de Justícia ha presidit aquest dissabte l'acte de commemoració del 76è aniversari de l'afusellament de Lluís Companys al seu poble natal del Terròs, a l'Urgell.
Segons Mundó, la llei que té per objectiu anul·lar les sentències i els judicis sumaríssims del franquisme "és un deute pendent amb les víctimes que van ser represaliades i van ser condemnades injustament per les seves idees o els seus actes polítics".

El conseller ha afegit que "aquesta és una reparació que arriba després de dècades en què el govern espanyol no ha fet cap gest en pro de la memòria ni per reparar la dignitat de les víctimes de la dictadura franquista i del feixisme". Mundó ha insistit que "aquest és un deute que les institucions tenen pendent per una qüestió de memòria històrica i per la dignitat de les víctimes i les seves famílies" i,per tant, fer aquest gest és "un deure polític i legal" del Parlament.

A l'acte del Terròs també hi han assistit el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el president del Consell Comarcal de l'Urgell, Salvador Bonjoch i l'alcalde de Tornabous, Amadeu Ros, entre d'altres.

En el transcurs de la commemoració, el Quartet Prysma ha interpretat l''Hivern' de Vivaldi i 'El Cant dels Ocells de Pau Casals'. Finalment s'ha fet l'ofrena d'una corona de llorer al monument del president Companys, cobert amb una estelada, i l'acte ha acabat amb l'Himne Nacional de Catalunya.