La Paeria dignifica el monument a Lluís Companys

ERC celebra que després d'un any reclamant-ho el govern de la Paeria hagi actuat sobre el bust dedicat al president màrtir quan es compliran 76 anys del seu afusellament

ACN
13 d'octubre del 2016
Actualitzat a la 13:58h
El monument de Lluís Companys a Lleida
El monument de Lluís Companys a Lleida | ERC Lleida
L'Ajuntament de Lleida ha dut a terme treballs de neteja i de millora amb l'objectiu de dignificar el monument dedicat a Lluís Companys, situat davant el Teatre de l'Escorxador. Després d'un any reclamant-ho, el grup municipal d'ERC-Avancem celebra que finalment l'equip de govern municipal hagi actuat sobre el monument a Companys, tot i lamentar que "encara hi manca una placa informativa que expliqui la vida del president de la Generalitat nascut al Tarròs (Urgell) i recordi que va ser afusellat a Montjuïc per la dictadura franquista l'any 1940".

Precisament, aquest dissabte 15 d'octubre, la secció local d'ERC de Lleida commemorarà els 76 anys de l'afusellament de Companys amb el tradicional llançament de salves d'honor, que es farà a la Seu Vella, i la posterior ofrena floral al monument.
 
L'octubre del 2015, la Comissió de Polítiques de Gestió i Promoció de la Ciutat i la Sostenibilitat de l'Ajuntament de Lleida va aprovar una proposta de resolució dels republicans per netejar i dignificar el bust del president màrtir i l'executiu municipal es va comprometre a fer-ho abans que acabés l'any passat.

Des d'ERC-Avancem es congratulen que l'equip de govern "hagi complert la seva promesa" tot i lamentar "que arribi dotze mesos més tard i de forma incomplerta". Si bé s'ha netejat el monument de brutícia i defecacions d'animals i s'hi ha instal·lat una jardinera al voltant que el fa més visible als vianants, els republicans recorden que "el compromís incloïa posar al costat del bust una placa explicativa per donar a conèixer la figura del president".

Així mateix, ERC-Avancem critica que el monument continuï "molt deteriorat" i que les lletres de 'Lluís Companys 1882-1940' siguin pràcticament "il·legibles". Per això, insta el govern municipal a fer-ne una restauració exhaustiva "digna d'un president de la Generalitat" i reclama que el manteniment d'aquest element històric es faci de forma regular per evitar pintades com les que va patir aquest estiu.

Homenatge amb motiu dels 76 anys de l'afusellament de Companys

Precisament aquest dissabte, 15 d'octubre, la secció local d'ERC de Lleida commemorarà amb el tradicional llançament de salves d'honor els 76 anys de l'afusellament de Companys per part del règim franquista, a les 8 hores a la Seu Vella. A continuació durà a terme una ofrena floral al monument situat davant el Teatre de l'Escorxador.

D'altra banda, a les 17.30 hores es farà l'homenatge institucional al Tarròs, població on va néixer Lluís Companys, amb la presència del conseller de Justícia, Carles Mundó.

A més, aquest any ERC celebrarà durant tot el dia a Bellcaire d'Urgell (Noguera) la jornada 'La memòria històrica: un pilar fonamental de la república que farem', on es presentarà el 'Manifest del 15 d'octubre', que vol ser "un compromís dels càrrecs electes d'ERC a la demarcació de Lleida amb la memòria històrica".