El Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes de Lleida serà biennal

El certamen escollirà tres finalistes que interpretaran un concert acompanyats de l'Orquestra Simfònica del Vallès i premiarà amb 12.000 euros el guanyador

L'alcalde de Lleida amb el director del concurs de piano Ricard Viñes
L'alcalde de Lleida amb el director del concurs de piano Ricard Viñes | Paeria
ACN
12 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 12:58h
El Concurs Internacional de Piano Ricard Viñes de Lleida dóna un salt qualitatiu en la pròxima edició, que se celebrarà el 2018, incorporant diverses novetats amb l'objectiu d'equiparar-se amb els grans concursos de piano. El premi serà biennal i s'alternarà amb la nova edició per a nens i joves que es dirà Concurs Ricard Viñes Kids and Youth.

Altres novetats són que el certamen, obert a pianistes de 18 a 32 anys, escollirà tres finalistes que interpretaran un concert acompanyats de l'Orquestra Simfònica del Vallès. A més es dobla el primer premi, que estarà dotat amb 12.000 euros. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat la nova estructura de la convocatòria amb el director del concurs, Jordi Benseny; la directora tècnica de l'Auditori Municipal Enric Granados, Puri Terrado, i els patrocinadors Jaume Iglesias, d'IFR, i Carme Grasa.
 
El concurs passa a ser biennal i modifica l'última prova a la qual se sotmeten els concursants seleccionats, a la qual accediran només tres finalistes, que hauran d'interpretar un concert amb l'acompanyament d'una orquestra simfònica, que serà l'Orquestra Simfònica del Vallès. S'hi podran presentar pianistes de 18 a 32 anys i el premi duplica la seva quantitat.

Així, el primer premi estarà dotat amb 12.000 euros; el segon, amb 6.000, i el tercer, amb 3.000 euros. L'any que no se celebri el Premi Internacional es convocarà el concurs de piano per a nens i joves, amb tres categories: fins a 11 anys, fins a 14 i fins a 17. L'edició Kids es concentrarà en un cap de setmana amb la final i el lliurament de premis el mateix diumenge.

Àngel Ros ha destacat el canvi "radical" del concurs, amb la incorporació d'orquestra simfònica a la final i amb l'ampliació del concurs per a nens, en la vessant pedagògica. Això, segons ha dit, referma "el compromís que manté la Paeria en l'àmbit educatiu, en el qual no té competències però sí assumeix responsabilitats, sobretot en la vessant artística".

Tant Terrado com Benseny han ressaltat que la tendència del concurs era assolir un nivell superior i que amb aquest pas permetrà, d'una banda, "més nivell i atraure l'excel·lència", i de l'altra, "cobrir un àmbit que al territori espanyol mancava", ja que el concurs per a nens és el primer d'aquestes característiques. L'objectiu principal del concurs és oferir la possibilitat d'actuar i donar-se a conèixer arreu, un fet que precisament han destacat els patrocinadors durant la presentació del certamen.

El Concurs de Piano Ricard Viñes va néixer amb la inauguració de l'Auditori Municipal Enric Granados de Lleida, l'any 1995. L'Ajuntament de Lleida organitza el certamen, amb l'Auditori i el Conservatori, ara amb dues convocatòries, i IFR n'és el patrocinador. A més, hi col·laboren Carme Grasa i GLS, així com Alink-argeric fundation i la Generalitat.